Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. júna 2019 10:06
Ďalšie recepty »
Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept)Foto: sracz

Týmto mojim variantom žemľovky, splácam svoj obrovský dlh Jirkovi „Ižimu“ Ing. Planičkovi, kamarátovi z najvernejších i najdávnejších. Predreli sme mierou i rukou spoločnou nielen nástupné „sapérske gate“ v bratislavských Kutuzovkách, ale aj tie najslávnejšie na Fakulte strojného inžinierstva brnenskej Akadémie. On žemľovku premenoval z originálu „zemlbába“ po svojom, s typickým moravským humorom, na „houskovou stařenu“. Ja som mu ju obliekol do slávnostnej „uniformy“ s mandľani a Gala jablkami.

10÷12
porcií
33 min
príprava
24÷33/5÷7 min
na 190 °C

Suroviny

800-1 000 g („sourdough”)
2-3 PL mleté (na plech)
Namáčadlo:
500-600 ml (vlažné)
2-3 PL
75-100 g (rozpustené)
3-4 ks
96 g
2÷3 PL strúhaná
štipka g
Jablková plnka:
500-600 g
2-3 ks strúhané a vyžmýkané
2-3 KL
6-7 PL hrubo pokrájané
Tvarohová plnka:
453 g (cottage cheese)
24 g
2-3 KL strúhaná
3-4 ks
200 ml (namočené v rume)
2-3 ks pokrájaný
Snehová prikrývka:
6-8 ks
2-3 PL
2-3 PL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Sušené „cranberies” – brusnice, pre dobrú náladu namočené v rume, zožali úspech už v „causa-e” so štrúdľo-závinom a tak som ich neváhal použiť aj teraz do extra_žemľovky; vidíte ich v duritke na ľavej strane vstupného obr., tak ako všetky ostatné zložky pripravené na spracovateľský algoritmus receptu!

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jednorázový alumíniový pekáč (240x300 mm) som vystriekal olejovo-múkovou emulziou a vysypal pomletými mandľami (tentoraz som ich kúpil so 70 % zľavou, tak preto som nimi v rcp nešetril). V pomocnej mise som z uvedených ingrediencií dôkladne vyšľahal „namáčadlo”,

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v ktorom som obojstranne dlhšie „okúpal” asi 12 mm hrubé krajce z francúzskej sourdough bagetky z kváskového cesta (pri použití vianočky, vynechal by som cukor, maslo i pudding) a ½ som pokladal na spodok pekáča, na ktorú som rozložil jablkovú zmes, usporenú zo štrúdle.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Túto zmes som „nadstavil” vrstvou čerstvo postrúhaných a vyžmýkaných jabĺk, posypaných škoricovým cukrom a zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov a

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zmesou na hrubo pokrájaných mandlí a vlašských orechov.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhú plnku som zostavil z krabičky cottage cheese (žiaľ o domácom tvarohu z našeho „Vihodu” môžeme iba snívať), čerstvo postrúhanej kúry z veľkého „domáceho” citróna, dvoch vrecúšok vanilínového cukru, sušených brusníc odkvapkaných z rumu a po spracovaní,

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vmiešaných vajíčkových žĺtkov, potom som zmes stierkou

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rovnomerne rozložil jablkový základ.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým, čo sa namáčali ďalšie krajce bagetky, som na tvaroh porozkladal kolieska banánov

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a všetko pozakrýval hornou vrstvou krajcov namočenej bagetky; dôkladne prikryté alumíniovou fóliou, nechal 24´- 33´ zapiecť na strednej časti elektrickej rúry vyhriatej na 190 ºC (375 ºF).

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak a je dostatok času na prípravu posledného polotovaru, kedy som vyšľahal tuhý „sneh” z bielkov všetkých vajíčok, štipky soli a 2 kopcovitých PL práškového cukru, ktorý som rovnomerne

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    rovnomerne rozotrel na už upečený povrch žemľovky, posypal ho 2÷3 PL čokoládovej „ryže” a už bez fólie, nechal 5´÷7´ zapiecť

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na takúto peknú zlatistú farbu!

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    V reze žemľovka tiež nevyzerala zle, ale poučil som sa, že je ju po upečení načim nechať dôkladne vychladnúť, najlepšie cez noc uloženú v chladničke.

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Jednotlivé porcie som servíroval na už zhustnutom „prestieradle” z namáčadla, ktorého som pripravil akosi viac!

    Žemľovka – housková stařena – pre kamaráta (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist