Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Andreja Saturiho
na 130 °C
Suroviny
Knedľa: | |
10 ks |
|
6 ks |
|
1 ks veľká |
|
200 g |
|
|
|
|
|
1 viazanička (zelerová) |
|
Omáčka: | |
2 ks |
|
1 ks |
|
200 g |
|
20 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
5 dcl |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
Kačacie stehná: | |
|
|
(na oškvarky) |
|
|
|
|
Postup
-
1
<b>Knedľa: </b>Rožky nakrájame na kocky. Z papriky vyberieme jadrovník a nakrájame ju na kocky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Čerstvú zelenú petržlenovú vňať nakrájame na jemno. Všetko spolu premiešame. V osobitnej miske zmiešame vajcia so soľou a trochou mlieka a prilejeme k rožkom. Poriadne premiešame, aby nám vznikla homogénna mäkká zmes. Pripravíme potravinovú fóliu, ktorá je vhodná aj na varenie. Zo zmesi vytvarujeme guľky alebo valčeky, ktoré dobre v rukách postláčame. Položíme na fóliu a dôkladne zabalíme tak, aby do nej nemohla vniknúť voda. Zabalené knedle vložíme do vody a varíme cca 20 - 30 minút.
-
2
<b>Omáčka: </b>Šošovicu namočíme cez noc alebo niekoľko hodín vopred. Potom vodu zlejeme, zalejeme čerstvou vodou a varíme, kým nie je mäkká. Cibuľu, šalotku, cesnak a slaninu nakrájame na jemno. Dáme do hrnca a pomaly pražíme. Pridáme polovicu množstva uvarenej šošovice, zalejeme smotanou na varenie, pridáme na jemno nakrájaný tymian a varíme.
-
3
Druhú polovicu šošovice trochu rozmixujeme a prilejeme do hrnca, čím omáčku zahustíme. Redukujeme na miernom plameni, kým nemá omáčka požadovanú hustotu. Na záver varenia pridáme pretlačený cesnak, kôru z limetky a chemicky neošetreného citróna, dochutíme soľou a koreninami podľa chuti.
-
4
<b>Stehná:</b> Kačacie stehná umyjeme, hornú polovicu stehien vykostíme. Osolíme, naukladáme na husto na hlbší plech kožou nahor a zalejeme masťou tak, aby boli takmer celé zaliate. Dáme piecť do rúry na 130 °C asi na 3 hodiny, kým koža nie je chrumkavo zlatá. Potom stehná opatrne povyberáme a môžeme servírovať. Výpek z plechu zlejeme a ak si z neho chceme odložiť len masť (bez rôsolu), necháme ešte v hrnci pomaly redukovať, aby sa vyparila všetka voda. Masť skladujeme v chladničke.
-
5
<b>Oškvarky:</b> Kožu z trupu kačice zvlečieme, nakrájame na drobné kocky (so stranou asi 0,3 cm), podlejeme troškou kačacej masti a opekáme za stáleho miešania na stredne silnom plameni.
-
6
Keď škvarky pustia masť, tú zlejeme a škvarky doopekáme dozlatista už len na troške masti, aby boli chrumkavé. Posolíme.
-
7
Hotové vyberieme, precedíme cez sitko a dáme na papierovú utierku, podľa potreby ešte osolíme.
-
8
<b>Servírovanie: </b>Na dno plytkého taniera naservírujeme šošovicovú omáčku. Knedľu pokrájame a spolu s kačacím stehienkom položíme na omáčku. Posypeme žeruchou a oškvarkami.
Diskusia k receptu