Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko fotorecept

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 8. októbra 2016

Recept od Andreja Saturiho, ktorý si vyskúšali v škole varenia - Radosť variť v bratislavskom Poluse výhercovia augustového kola našej súťaže Varíme s Varechou.

180 minút
na 130 °C

Suroviny

Knedľa:
10 ks
6 ks
1 ks veľká
200 g
1 viazanička (zelerová)
Omáčka:
2 ks
1 ks
200 g
20 g
100 g
50 g
5 dcl
1 ks
Kačacie stehná:
 (na oškvarky)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Knedľa: Rožky nakrájame na kocky. Z papriky vyberieme jadrovník a nakrájame ju na kocky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Čerstvú zelenú petržlenovú vňať nakrájame na jemno. Všetko spolu premiešame. V osobitnej miske zmiešame vajcia so soľou a trochou mlieka a prilejeme k rožkom. Poriadne premiešame, aby nám vznikla homogénna mäkká zmes. Pripravíme potravinovú fóliu, ktorá je vhodná aj na varenie. Zo zmesi vytvarujeme guľky alebo valčeky, ktoré dobre v rukách postláčame. Položíme na fóliu a dôkladne zabalíme tak, aby do nej nemohla vniknúť voda. Zabalené knedle vložíme do vody a varíme cca 20 - 30 minút.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Omáčka: Šošovicu namočíme cez noc alebo niekoľko hodín vopred. Potom vodu zlejeme, zalejeme čerstvou vodou a varíme, kým nie je mäkká. Cibuľu, šalotku, cesnak a slaninu nakrájame na jemno. Dáme do hrnca a pomaly pražíme. Pridáme polovicu množstva uvarenej šošovice, zalejeme smotanou na varenie, pridáme na jemno nakrájaný tymian a varíme.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Druhú polovicu šošovice trochu rozmixujeme a prilejeme do hrnca, čím omáčku zahustíme. Redukujeme na miernom plameni, kým nemá omáčka požadovanú hustotu. Na záver varenia pridáme pretlačený cesnak, kôru z limetky a chemicky neošetreného citróna, dochutíme soľou a koreninami podľa chuti.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Stehná: Kačacie stehná umyjeme, hornú polovicu stehien vykostíme. Osolíme, naukladáme na husto na hlbší plech kožou nahor a zalejeme masťou tak, aby boli takmer celé zaliate. Dáme piecť do rúry na 130 °C asi na 3 hodiny, kým koža nie je chrumkavo zlatá. Potom stehná opatrne povyberáme a môžeme servírovať. Výpek z plechu zlejeme a ak si z neho chceme odložiť len masť (bez rôsolu), necháme ešte v hrnci pomaly redukovať, aby sa vyparila všetka voda. Masť skladujeme v chladničke.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Oškvarky: Kožu z trupu kačice zvlečieme, nakrájame na drobné kocky (so stranou asi 0,3 cm), podlejeme troškou kačacej masti a opekáme za stáleho miešania na stredne silnom plameni.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď škvarky pustia masť, tú zlejeme a škvarky doopekáme dozlatista už len na troške masti, aby boli chrumkavé. Posolíme.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové vyberieme, precedíme cez sitko a dáme na papierovú utierku, podľa potreby ešte osolíme.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Servírovanie: Na dno plytkého taniera naservírujeme šošovicovú omáčku. Knedľu pokrájame a spolu s kačacím stehienkom položíme na omáčku. Posypeme žeruchou a oškvarkami.

    Žemľová knedlička so šošovicovo-tymianovou omáčkou a konfitované kačacie stehienko (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Kačacie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

manek380
Vyzkoušeno. Dobré to je, i když jsem místo kachního stehna pro sebe udělal kuřecí.