Zemiakové placky - nalešniky - so škvarkami a šunkou fotorecept
Foto: sracz
Moje domáce abovské škvarky, spolu s údenou slaninou a päťmäsovými klobásami, mi nemilosrdne skonfiškovali „colňáci“ hneď po prílete na Chicago O'Hare International Airport. Spolu Zobraziť celý popisMoje domáce abovské škvarky, spolu s údenou slaninou a päťmäsovými klobásami, mi nemilosrdne skonfiškovali „colňáci“ hneď po prílete na Chicago O'Hare International Airport. Spolu s mojou „prišahanou“ nás nedávno neočakávane prepadol „zachcivaci dzeň“ a vtedy keď musíš, tak musíš, okamžite, hneď, „zaraz-učkaj v tim momence“, lebo nešťastie je hen na streche. Variant v kombinácii s „kúpenskou“ údenou šunkou sa mi zdal celkom prijateľnou náhradou. Na strúhanku ma nasmerovala moja dcérka Angelika!
porcií
príprava
Suroviny
150-200 g |
|
150-200 g |
|
1 000-1 200 g staré |
|
3-4 PL |
|
3-4 PL |
|
6 strúčikov |
|
2 KL |
|
2 ČL |
|
1-2 ks |
|
2-3 KL (čerstvý) |
|
2-3 KL |
|
Na vyprážanie: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Motto: každé jedlo, okolo ktorého prasa len prebehne, je vždy lepšie! Mojej sladkej „prišahanej” by som sa „simple“ zemiakovými plackami bez slaniny dvarazy nezavďačil, preto som začal tým, že som pokrájanú slaninu vyškvaril a keďže som ich išiel predstaviť aj Panfilovcom, tak som „rucil flanc“ (v argote starokošických šrácov, popýšil som sa) a zohrial som v nej aj tri pokrájané ~ 5÷6 mm hrubé plátky šunky. Potom som ich nechal vychladnúť.
-
2
Do pracovnej misy som postrúhal staré zemiaky (½ na jemno a ½ na syrových „slzičkách“)
-
3
zasypal po 3 „kopcovitých“ PL polohrubej múky a bielopečivovej strúhanky (ale chutné sú aj ½ na ½ so starochlebovou), vklepol celé veľké vajíčko, pretlačil 7 strúčikov cesnaku (Vy si, prosím, ich množstvo zvoľte podľa vlastných chutí a zvykov), pridal po veľkej PL lístkov pokrájaného čerstvého tymiánu a sušeného majoránu (žiaľ čerstvý mi na hriadke vyhynul), zasypal 2 KL soli, prelial vychladnuté škvarky so šunkou a vymiešal na redšie cesto.
-
4
Vyprážaním placiek som „pokrstil“ nový liatinový hrniec, ktorým ma obdaroval Ježiško, lebo som bol véééľmi dobrý.
-
5
Placky som oprážal na horúcej (nie vriacej) kombinácii škvarenej bravčovej masti a slnečnicového oleja, kedy som naberačkou uložil vypracované zemiakové cesto na dno nádoby,
-
6
kuchyňskou „špachtľou“ ho rozotrel na tenko a
-
7
keď jeho okraje začali získavať červenohnedú farbu,
-
8
„špachtľou“ som ho otočil a opražil aj na druhej strane.
-
9
Pretože sme mali návštevu, placky som servíroval s kôpkou hustej kyslej smotany a romain šalátom s jemným dressingom; inak placky jeme klasicky s ničím a zapíjame horúcim čajom!
-
10
Kto ešte nevidel kvitnúce „Agáve”, tak takto vyzeralo pred Panfilovcami.
-
11
do vyše 3 m výšky narástlo v rozmedzí 36÷48 hodín,
-
12
vrcholec má ešte asi 12÷25 cm výrastky s „okolíkmi”, ak rozkvitnú doložím aj pre Vás.
Kvet aloe je neskutočný. Prvý raz som ho videla v Tunisku, kytica na vrchu hádam osem metrového stožiara.
Ani sa mi veriť nechcelo, keď mi na otázku odpovedali, že to je aloe. Odvety som ho videla viac razy, vždy som očarená.
Agáve je větší sestřenice Aloe. Řád: chřestotvaré Asparagales : cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99est...
ovit%C3%A9" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99estovit%C3%A9...
Patří sem například i chřest - Asparagus a dále také Juka Yucca
Agáve: cs.wikipedia.org/wiki/Ag%C3%A1ve...
Aloe: cs.wikipedia.org/wiki/Aloe...
Chřest: cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99est...
Juka: cs.wikipedia.org/wiki/Juka...
Se to zase hore poklonovalo.
Tak agave? No vidis. Takto sa da spolahnut na informacie o sprievodcov. Dakujem ti, ze si to objasnil.
Věřím, že to co jsi viděla v Tunisu a dostala informaci, bylo Aloe. Jsou si s Agáve dost podobné. kaktusyfabian.webnode.sk/news/aloe-symbol-zivota-a-zdravia-druha...
Ahoj, to, že sledujem Tvoje príspevky asi vies:-) teraz sa však chcem opýtať, poraď mi prosím Ťa, čím by som urobila radosť našim kamarátom od nás, žijúcim v USA, chcem poslať balík a rada by som okrem kvasníc niečo priložila, zo skromnosti nič nechcú, ale ja chcem poslať. Vopred ďakujem a pozdravujem Ta aj Tvoju krajšiu polovičku, ako ju zvykneš pomenovat:-))