Zemiakové pagáče s nivou

esi - fotkaesi, 30. októbra 2011
Zemiakové pagáče s nivou
Foto: esi

Tu sú moje sľubované zemiakové pagáče s nivou. Získala som ich na jednej obecnej akcii pri burčiaku a môžem Vám povedať, že spolu pasovali uňo ňuňo.

70 ks
porcií
90 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 ks do cesta
1 ks na potretie
3 čajové lyžičky
4-5 ks, varené , nastrúhať
2 a trochu viac dcl
1 kocka, -kvások
6 dcl
200 gr. nastrúhať
50 gr. (nemusí byť)
100 gr.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si do misky všetky ingrediencie na cesto : múku, vajce, soľ, varené nastrúhané zemiaky, olej, kvások a mlieko.

    Zemiakové pagáče s nivou - obrázok 1
  2. 2

    Spolu dobre vymiesime, na koniec môžeme použiť aj elektický šľahač s použitím špirál na miesenie. Cesto necháme vykysnúť cca 40 min. Po vykysnutí cesto znovu premiesime . Pridáme ešte trochu oleja tak cca 0,5 dcl a dobre vypracujeme. Cesto má byť skôr redšie. Znovu necháme vykysnúť.

    Zemiakové pagáče s nivou - obrázok 2
  3. 3

    Po ďalšom vykysnutí, dáme cesto na pomúčenú pracovnú dosku . Cesto už nemiesime, len zhľahka vyvaľkáme na cca 1,5-2 cm hrúbku a vykrajujeme pagáče. Ja som ich robila tak v priemere 7 cm, lebo oni pri pečení nakysnú a budú z nich také buchtičky. Ale ak chcete, môžete aj menšie. Pripravíme si plech dobre vymastený bravčovou masťou, ja som natrela papier na pečenie. Nie preto, aby sa mi prilepili, ale aby tie zemiakové pagáče boli premastené aj od spodku.

    Zemiakové pagáče s nivou - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si rozšľahané vajíčko na potretie, mandľové lupienky pre chrumkavosť a syr nivu nastrúhame na hrubom strúhadle no a je tam ešte aj tá bravčová masť na potretie plechu ( u mňa papiera) a potom znovu roztopenou masťou na potretie upečených pagáčov z vrchu.

    Zemiakové pagáče s nivou - obrázok 4
  5. 5

    Vykrojené pagáče ukladáme na plech, potrieme vajíčkom, na vrch dáme pár lupienkov mandlí a posypeme postrúhanou nivou (každý podľa chuti ).

    Zemiakové pagáče s nivou - obrázok 5
  6. 6

    Pagáče pečieme cca 25 min pri 200 st.C. pekne dozlata tak ako moje. Krásne sa vám zdvihnú, budú z toho buchtičky. Nenaplašte sa, keď po upečení budú mať tvrdšiu kôrku. Ono to napraví práve to, že za horúca ich pierkom alebo štetcom trochu poďapkáte tou roztopenou masťou alebo olejom. Ja uprednostňujem bravčovú masť pre lepšiu chuť. Ak máte kačací alebo husací tuk, tak to je ešte naj. Upečené pagáče vždy vysypem do smaltovaného hrnca alebo misky, a prikryjem utierkou. Dajte len veľký pozor, aby Vám z nich nebolo ťažko od žalúdka ako mne, lebo sú ozaj veľmi chutné.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Nitriansky kraj, Slané chuťovky, Pečené

Diskusia k receptu

3sandra3
tie sú nádherné... máš super cesto , ako také "papučky" tak vravieva moja mamina
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@3sandra3 , cesto je dobré hlavne keď je dobre vymiesené a vykysnuté.
Všetko musí mať svoj čas.
dorisa
Vyzerajú skvelo, ukladám si recept, ďakujem
valeri
Fakt bombové, aj mne býva "dobre zle" z čerstvo upečených kysnutých
koláčov :-))
babicka
Pečiem zemiakové pagáčiky,ale s nivou nie.Určite vyskúšam.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Len pečte, nieže len ukladáte!!!!
bejaja
musia byť výborné, určite vyskúšam....
dida99
ja som taká lenivá, ja najprv použijem šľahač so špirálami na miesenie a až potom to ešte vymiešam rukou :-))) je to tak rýchlejšie
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
OK. Vydarili sa ?
dida99
v dohľadnom čase budú na rade :-) netreba dať menej soli do cesta, keď je navrchu syr Niva?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
nie, daj toľko koľko je napísané. Šak nech ti chutí niečo zaliať.