Zemiakové pagáče s nivou

Autor receptu: esi

Tu sú moje sľubované zemiakové pagáče s nivou. Získala som ich na jednej obecnej akcii pri burčiaku a môžem Vám povedať, že spolu pasovali uňo ňuňo.

70 ks
porcií
90 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si do misky všetky ingrediencie na cesto : múku, vajce, soľ, varené nastrúhané zemiaky, olej, kvások a mlieko.
  2. Spolu dobre vymiesime, na koniec môžeme použiť aj elektický šľahač s použitím špirál na miesenie. Cesto necháme vykysnúť cca 40 min. Po vykysnutí cesto znovu premiesime . Pridáme ešte trochu oleja tak cca 0,5 dcl a dobre vypracujeme. Cesto má byť skôr redšie. Znovu necháme vykysnúť.
  3. Po ďalšom vykysnutí, dáme cesto na pomúčenú pracovnú dosku . Cesto už nemiesime, len zhľahka vyvaľkáme na cca 1,5-2 cm hrúbku a vykrajujeme pagáče. Ja som ich robila tak v priemere 7 cm, lebo oni pri pečení nakysnú a budú z nich také buchtičky. Ale ak chcete, môžete aj menšie. Pripravíme si plech dobre vymastený bravčovou masťou, ja som natrela papier na pečenie. Nie preto, aby sa mi prilepili, ale aby tie zemiakové pagáče boli premastené aj od spodku.
  4. Pripravíme si rozšľahané vajíčko na potretie, mandľové lupienky pre chrumkavosť a syr nivu nastrúhame na hrubom strúhadle no a je tam ešte aj tá bravčová masť na potretie plechu ( u mňa papiera) a potom znovu roztopenou masťou na potretie upečených pagáčov z vrchu.
  5. Vykrojené pagáče ukladáme na plech, potrieme vajíčkom, na vrch dáme pár lupienkov mandlí a posypeme postrúhanou nivou (každý podľa chuti ).
  6. Pagáče pečieme cca 25 min pri 200 st.C. pekne dozlata tak ako moje. Krásne sa vám zdvihnú, budú z toho buchtičky. Nenaplašte sa, keď po upečení budú mať tvrdšiu kôrku. Ono to napraví práve to, že za horúca ich pierkom alebo štetcom trochu poďapkáte tou roztopenou masťou alebo olejom. Ja uprednostňujem bravčovú masť pre lepšiu chuť. Ak máte kačací alebo husací tuk, tak to je ešte naj. Upečené pagáče vždy vysypem do smaltovaného hrnca alebo misky, a prikryjem utierkou. Dajte len veľký pozor, aby Vám z nich nebolo ťažko od žalúdka ako mne, lebo sú ozaj veľmi chutné.