Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s hubami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Praktická variabilná slovenská pochúťka, podľa mňa pre každú domácnosť od Tatier k Dunaju, ale aj od Vihorlatu až po Malé Karpaty.* Zemiaková polievka chutí pri každom, aj slávnostnom stole, no zvlášť vonia varená v kotlíku, pri táborovom ohni, alebo na chate, či chalupe, ak si huby nazbierate vlastnoručne na našich lúkach, stráňach a lesoch. Oslavujem svoj 15. rok na našej Varecha.sk, preto som ju trošku „okrášlil“ smotanou a údeným kolenom. Každý z Vás má určite niečo svoje, extra vlasné.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako je mojím zvykom, začal som rozložením všetkého, čo som potreboval. Údené bravčové som uvaril už večer a do rána sa „čvachtalo“ v chladnúcom vývare. Očistil som zemiaky a do základného hrnca vlial 3 PL oleja, vložil zväzok pokrájanej mladej cibuľky aj s jej „pierkami“ a 2 PL masla. Na ochutenie budem potrebovať aj po PL koncentrovaného kuracieho bujónu BTB (Better Than Bouillon) a salsu pikant, na zvýraznenie „hrany“ („ostrý Piťo“ vlastnej výroby sa mi už dááávno minul).
  2. Parádnu vôňu výsledného diela som získal použitím troch druhov húb, zmesi sušených z okolia mojich rodných Košíc (namočené dobrú „hoďku“ pred vstupom do deja varenia vo vlažnej vode), sterilizovaných hríbikov a kúpené už pokrájané šampiňóny.
  3. Cibuľku som zalial rastlinným olejom, hneď na začiatku posypal PL mletej sladkej červenej papriky a
  4. pridal pokrájanú cuketku a po primiešaní ČL čerstvo mletého čierneho korenia, PL Nahrin korenia a KL soli.
  5. Po krátkom, asi 5-7 minútovom podusení, som základ zalial vývarom z údeného -kolienka a
  6. tento základ rozdrobil pomocou ponorného mixéra. Pridal koncentrovaný kurací bujón a pikantnú salsu,
  7. pokrájané zemiaky a namočené sušené huby aj s vodou.
  8. V pomocnej rajnici som na oleji podusil pokrájané šampiňóny posypané hrsťou lístkov čerstvej petržlenovej vňate a za horúca preložil do základu, z ktorého som potom odobral misky
  9. asi tri naberačky a po krátkom ochladení zmiešal s 250 ml smotany, následne prelial do hrnca so zvyškom základu a zmiešal.
  10. Záver varenia pozostával z vloženia sterilizovaných malých hríbikov a polovičky uvareného pokrájaného údeného kolienka. Krátko spoločne povariť a hotovo!
  11. Takto to vyzeralo v porcelánovej miske a
  12. takto v bielom tanieri, posypané časťou kúskov kolienka.