Zemiaková polievka
Zemiaková polievka s hubami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Praktická variabilná slovenská pochúťka, podľa mňa pre každú domácnosť od Tatier k Dunaju, ale aj od Vihorlatu až po Malé
Karpaty.* Zemiaková polievka chutí pri každom, aj slávnostnom stole, no zvlášť vonia varená v kotlíku, pri táborovom ohni, alebo
na chate, či chalupe, ak si huby nazbierate vlastnoručne na našich lúkach, stráňach a lesoch. Oslavujem svoj 15. rok na našej
Varecha.sk, preto som ju trošku „okrášlil“ smotanou a údeným kolenom. Každý z Vás má určite niečo svoje, extra vlasné.
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako je mojím zvykom, začal som rozložením všetkého, čo som potreboval. Údené bravčové som uvaril už večer a do rána sa „čvachtalo“ v chladnúcom vývare. Očistil som zemiaky a do základného hrnca vlial 3 PL oleja, vložil zväzok pokrájanej mladej cibuľky aj s jej „pierkami“ a 2 PL masla. Na ochutenie budem potrebovať aj po PL koncentrovaného kuracieho bujónu BTB (Better Than Bouillon) a salsu pikant, na zvýraznenie „hrany“ („ostrý Piťo“ vlastnej výroby sa mi už dááávno minul).
- Parádnu vôňu výsledného diela som získal použitím troch druhov húb, zmesi sušených z okolia mojich rodných Košíc (namočené dobrú „hoďku“ pred vstupom do deja varenia vo vlažnej vode), sterilizovaných hríbikov a kúpené už pokrájané šampiňóny.
- Cibuľku som zalial rastlinným olejom, hneď na začiatku posypal PL mletej sladkej červenej papriky a
- pridal pokrájanú cuketku a po primiešaní ČL čerstvo mletého čierneho korenia, PL Nahrin korenia a KL soli.
- Po krátkom, asi 5-7 minútovom podusení, som základ zalial vývarom z údeného -kolienka a
- tento základ rozdrobil pomocou ponorného mixéra. Pridal koncentrovaný kurací bujón a pikantnú salsu,
- pokrájané zemiaky a namočené sušené huby aj s vodou.
- V pomocnej rajnici som na oleji podusil pokrájané šampiňóny posypané hrsťou lístkov čerstvej petržlenovej vňate a za horúca preložil do základu, z ktorého som potom odobral misky
- asi tri naberačky a po krátkom ochladení zmiešal s 250 ml smotany, následne prelial do hrnca so zvyškom základu a zmiešal.
- Záver varenia pozostával z vloženia sterilizovaných malých hríbikov a polovičky uvareného pokrájaného údeného kolienka. Krátko spoločne povariť a hotovo!
- Takto to vyzeralo v porcelánovej miske a
- takto v bielom tanieri, posypané časťou kúskov kolienka.