Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s párkami

peterkub - fotkapeterkub, 10. februára 2019
Zemiaková polievka s párkami
Foto: peterkub

Sýte rýchle jedlo zo základných surovín, z ktorého sa dobre najete.

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

6 ks
1 ks
2 strúčiky
1 ks
2 ks
4 ks (aké máte radi)




Postup

  1. 1

    Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme dozlatista. Pridáme mletú červenú papriku, na väčšie kocky nakrájané zemiaky, na pásiky nakrájanú papriku a paradajky a pretlačený cesnak. Cca 3 minúty všetko za stáleho miešania opekáme, následne zalejeme vodou a varíme.

  2. 2

    Keď sú zemiaky polomäkké, pridáme na väčšie kúsky nakrájané párky a varíme domäkka. Ochutíme soľou a korením. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

cesminaz
Takéto robieva moja mama,len zemiaky krája na také hrubšie plátky :-) ale ona to volá zemiakový paprikáš,lebo tam dáva oniečo menej štavy :-) a občas tam narobí lyžicou ešte také velké halušky/trhance. Je to dobré jedlo.
redakcia
@Cesminaz (11.2.2019 11:20)

Pôvodne autor toto jedlo tiež nazval paprikášom, ale po našej vzájomnej konzultácii vzhľadom na konzistenciu pokrmu a absencii smotany sme sa spoločne zhodli na polievke :)
1x lakey5
finczi
@Redakcia (11.2.2019 11:45)

Nuž...ak by to bolo hustejšie, v maďarčine by to mohlo byť ,,paprikás krumpli" ,t.j zemiaky na paprike. Preto bol zrejme ten pôvodný názov. Smotana sa do tohto jedla u nás doma nadávala. Ako píše Cezminaz, v niektorých rodinách sa pridávali halušky. Aj moja babička tak robievala. Mimochodom tak, či onak je to chutné a sýte jedlo.S obľubou ho varím hlavne v lete keď sú čerstvé paradajky a paprika. Joj, ako som sa rozkecala...pardon. Pekný deň!
cesminaz
Ani u nás tam vobec žiadna smotana nikdy nešla.Zato ze sa to volá paprikáš,to ešte netreba prirovnávat ku kuraciemu paprikášu :-) A čo sa týka štavy,tú dáva niekto viac a niekto menej.
haji
Recept je fajn. Jen Kvalita uzeniny a její cena je mi natolik nemilá, že jsem podobné recepty vytěsnila. Sebedražší párek je atrapa, s chuti, která se blíží krabici od bot. Bohužel. Když, tak s kvalitní /ověřenou/ klobásou, tam to ještě jde.
radost
@Haji (11.2.2019 12:59)

chutí nám z LIDLA Sliezka klobása-vo vákuovom balení asi 6 kúskov..poznáš..??
haji
@Radost (11.2.2019 13:44)
Lidl mám daleko. Kupuju klobásu málokdy a v řetězcích jsou to vždy hrátky s čertem. Když já měla nejradši buřtguláš s točeňákem /kabanosem/ a to už nejde konzumovat. Teď s klobásou - tak jednou za rok, když naberu odvahu. @Finczi jasně!
terinka55
Trošku hustejšie a susedia to volajú “slepý guľáš”. Dobré jedlo, ktoré sa varí vo veľa domácnostiach.
evanaaa
Takúto polievku občas robievam na prianie môjho muža, ale miesto párkov do nej dávam tenký prešovský kabanos alebo cigáro, to mi tam najviac pasuje. Ale ak aj párky, nie všetky sú zlé, treba kupovať tie s dobrým pôvodom, medzi ne zaraďujem pravé spišské alebo debrecínske párky. Dobré sú aj údené z Kauflandu.
mijaita
V Cechach tomu rikame a rikali jsme, buřtgulas. Bylo to hustsi, pravda, bez rajcete. Varivalo se to jako levne jidlo, kdyz bylo hluboko do kapsy, z nejlevnejsiho kabanosu. Uzeniny moc nekupuju, ale neresim, pokud to nejsou "spekacky" mazlave, hnusne, nejedle. Dobry parek, slezska klobasa z Lidlu, proc ne. Vyrostli jsme a nikdo nic neresil. Byli jsme radi za to, co na trhu bylo. A urcite nas neubylo. Alepson ja na to rozhodne nevypadam :-)
1x kuko95




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia