Zemiaková polievka s parádnymi doplnkami fotorecept
Upratoval som mrazák a čo „nekukám“!? Z celofánového vrecúška na mňa žmurká za poriadnu hrsť sušených, vynikajúco voňavých dubákov. Na „vihodňarsku mačanku“ , Zobraziť celý popisUpratoval som mrazák a čo „nekukám“!? Z celofánového vrecúška na mňa žmurká za poriadnu hrsť sušených, vynikajúco voňavých dubákov. Na „vihodňarsku mačanku“ , alebo pod hovädzie málo a škoda. Čo s vzácnou dobrotou? Poradila mi Frézia68, milá priateľka z Varecha.sk – ta urob bandurkovu s čerstvými hubami a priruc tote sušene gribiki! Pridal som ešte aj svoju fantáziu a uvaril som túto vynikajúcu voňavú dobrotu s nadstavbou, alebo ak chcete, s aditívami. Poprobujce, okoštujce, ňeobanujece!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 kg (polopovyrezovaná) |
|
3÷4 ks |
|
7 guličiek |
|
12 guličiek |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
1 ks stredná |
|
2÷3 strúčiky |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 kg |
|
1 hrsť |
|
4 ks |
|
1 vetvička |
|
1 hrsť, čerstvá |
|
podľa potreby vetvička |
|
podľa potreby krajce |
|
Postup
-
1
z bravčovej krkovičky som pred časom vyprážal rezne a v mrazáku mi zavadzali takéto tri kúsky dobre obrastených kostí, ktoré som dôkladne poumýval v studenej vode,
-
2
vložil do hrnca, pridal bobkový list, guličky čierneho a nového korenia, zalial ~ 3 litrami studenej vody, primiešal 2 PL soli; po 90`~ varenia som mal základný vývar, z ktorého som pozbieral penu.
-
3
počas varenia vývaru som očistil a pokrájal stredne veľkú červenú cibuľu, cesnak, petržlen, mrkvu, stonky zeleru a zemiaky.
-
4
do veľkého hrnca som nalial 3 PL olivového oleja, nastrúhal cibuľu a
-
5
pridal dva veľké strúčiky nožom pretlačeného a na drobno pokrájaného cesnaku,
-
6
počas krátkeho porestovania som pokrájal koreňovú zeleninu a na▲▲▲ zemiaky.
-
7
jeden z nich som postrúhal na zahustenie polievky (málokedy používam na zahusťovanie múku).
-
8
na orestovanú cibuľu s cesnakom som vložil pokrájanú zeleninu a zemiaky, premiešal a
-
9
pridal ~ 2 PL domácej bravčovej masti a krátko podusil.
-
10
pripravil som si k ruke sušené dubáčiky a
-
11
pokrájal portobelo (doma by som určite použil to, čo by som našiel v Božej záhradke (pečiarku ovčiu, šampiňón poľný, suchohríby, … alebo inšó).
-
12
zemiaky so zeleninou zalial vývarom pridal pokrájané i sušené huby, dochutil vegetou a priložil vetvičky čerstvého ligurčeka lekárskeho.
-
13
nuž a keď sa na mäkko uvarila aj mrkva, išlo sa do finale; z kostí pooberané a pokrájané mäsko som pridal do hotovej polievočky spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou a krátko nechal prevrieť s pripraveným postrúhaným zemiakom.
-
14
jednotlivé porcie som dozdobil bazaličkou voňavou; tanier s polievkou pre moju krajšiu a samnajlepšejšiu polovičku vidíte na titulke a ja som si k svojej pridal, ako vždy, burkovčiak chlebíka.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
nie je toho maska privela? ci ono je to preto ze su to kosti?
kolko by som mala asi dat len cisteho maska ked nemam kosti?