Zemiaková polievka s jogurtom a so šampiňónmi
mesačník Varecha, 18. septembra 2023

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky. Bielu časť jarnej cibuľky nakrájame na kolieska. Na oleji opečieme nakrájanú cibuľku. Pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme vývarom a prikryté na miernom ohni varíme 15–20 minút.
-
2
Do polievky pridáme nastrúhanú kôru z citróna a 4 PL citrónovej šťavy. Dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a muškátovým orieškom. Keď sú zemiaky uvarené domäkka, polievku rozmixujeme.
-
3
Šampiňóny nakrájame na kúsky. Na panvici opečieme slaninku, keď pustí šťavu, pridáme šampiňóny a sprudka opečieme.
-
4
Na krutóny nakrájame toastový chlieb na kocky. Maslo zohrejeme na veľkej panvici, vsypeme nakrájaný chlieb a na miernom ohni opekáme dozlatista. Ochutíme soľou a muškátovým orieškom.
-
5
Do rozmixovanej polievky zamiešame jogurt, môžeme ešte premixovať. Polievku rozdelíme na taniere, posypeme opraženou slaninkou, šampiňónmi, nasekanou zelenou časťou cibuľky a krutónmi.
Diskusia k receptu