Zeleninový nákyp s tofu a plesňovým syrom
Foto: roxanne
Plánovala som urobiť ľahší bezmäsitý obed, ale nakoniec som to trochu prekombinovala a vyrobila tento veľmi chutný, ale asi dosť kalorický zeleninový nákyp.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
1 ks menšia |
|
1 ks |
|
6-7 ks |
|
2-3 ks |
|
200 g |
|
100 g |
|
200 g (15 %) |
|
150 ml (10 %) |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
150 g strúhaná |
|
|
Postup
-
1
Očistíme zemiaky, brokolicu rozdelíme na ružičky, fenikel pokrájame na menšie kúsky. Do parného hrnca dáme zovrieť vodu, postupne dáme pariť zemiaky, po 5 minútach pridáme brokolicu s feniklom. Keď sú uparené (nemusia byť úplne mäkké, keďže sa ešte budú zapekať), uložíme ich do maslom potretej zapekacej misy.
- 2
Všetky ingrediencie je možné pomiešať, ale ja som ich do misy vrstvila. Na spodok som dala zemiaky, potom lahôdkové tofu nakrájané na kúsky, a ďalej na malé kúsky pokrájané sušené paradajky (cca 6-7 ks) a papriky nakladané v oleji (cca 2-3 ks). Ako ďalši vrstvu som rovnomerne pridala nadrobno rozdrobený plesňový syr. Navrch som uložila ružičky brokolice a medzery som vyplnila kúskami feniklu.
- 3
Obidve smotany som zmiešala s vyšľahaným vajcom, pridala som soľ, mleté korenie, domácu vegetu, mletú červenú papriku a zmes sušených byliniek. Túto tekutú zmes som rovnomerne naliala na pripravený nákyp, posypala strúhanou mozzarellou a zapiekla vo vyriatej rúre (25-30 minút na 200 °C).
Tiež nákyp:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Bolo to super, ten syr sa mi podarilo kúpiť tak akurát plesnivý:-)) Totiž ja veľmi nemám rada plesnivý syr na teplo, ale tento syr bol viac syrový a menej plesnivý. Takže tá omáčka, čo sa tam vyrobila, bola strašne dobrá. Trošku to pridalo kalórie, ale zeleniny tam bolo za kýbel, takže niečo sýtejšie ten nákyp určite len vylepšilo. V každom prípade sa všetko zjedlo.