Zeleninový nákyp
Zeleninový nákyp

Zeleninový nákyp s tofu a plesňovým syrom

roxanne - bez fotkyroxanne, 2. mája 2020
Zeleninový nákyp s tofu a plesňovým syrom
Foto: roxanne

Plánovala som urobiť ľahší bezmäsitý obed, ale nakoniec som to trochu prekombinovala a vyrobila tento veľmi chutný, ale asi dosť kalorický zeleninový nákyp.

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
1 ks menšia
1 ks
6-7 ks
2-3 ks
200 g
100 g
200 g (15 %)
150 ml (10 %)
1 ks
150 g strúhaná




Postup

  1. 1

    Očistíme zemiaky, brokolicu rozdelíme na ružičky, fenikel pokrájame na menšie kúsky. Do parného hrnca dáme zovrieť vodu, postupne dáme pariť zemiaky, po 5 minútach pridáme brokolicu s feniklom. Keď sú uparené (nemusia byť úplne mäkké, keďže sa ešte budú zapekať), uložíme ich do maslom potretej zapekacej misy.

  2. 2

    Všetky ingrediencie je možné pomiešať, ale ja som ich do misy vrstvila. Na spodok som dala zemiaky, potom lahôdkové tofu nakrájané na kúsky, a ďalej na malé kúsky pokrájané sušené paradajky (cca 6-7 ks) a papriky nakladané v oleji (cca 2-3 ks). Ako ďalši vrstvu som rovnomerne pridala nadrobno rozdrobený plesňový syr. Navrch som uložila ružičky brokolice a medzery som vyplnila kúskami feniklu.

  3. 3

    Obidve smotany som zmiešala s vyšľahaným vajcom, pridala som soľ, mleté korenie, domácu vegetu, mletú červenú papriku a zmes sušených byliniek. Túto tekutú zmes som rovnomerne naliala na pripravený nákyp, posypala strúhanou mozzarellou a zapiekla vo vyriatej rúre (25-30 minút na 200 °C).

Diskusia k receptu

evanaaa
@dogagador - veď píše, že - veľmi chutný, ale asi dosť kalorický :) ....no občas aj mňa napadne niečo podobné, nákyp zo surovín, ktoré mám poruke.
roxanne
@dogagador (3.5.2020 14:47)

Bolo to super, ten syr sa mi podarilo kúpiť tak akurát plesnivý:-)) Totiž ja veľmi nemám rada plesnivý syr na teplo, ale tento syr bol viac syrový a menej plesnivý. Takže tá omáčka, čo sa tam vyrobila, bola strašne dobrá. Trošku to pridalo kalórie, ale zeleniny tam bolo za kýbel, takže niečo sýtejšie ten nákyp určite len vylepšilo. V každom prípade sa všetko zjedlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia