Zeleninový nákyp

Zeleninový nákyp s tofu a plesňovým syrom

Autor receptu: roxanne

Plánovala som urobiť ľahší bezmäsitý obed, ale nakoniec som to trochu prekombinovala a vyrobila tento veľmi chutný, ale asi dosť kalorický zeleninový nákyp.

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Postup

  1. Očistíme zemiaky, brokolicu rozdelíme na ružičky, fenikel pokrájame na menšie kúsky. Do parného hrnca dáme zovrieť vodu, postupne dáme pariť zemiaky, po 5 minútach pridáme brokolicu s feniklom. Keď sú uparené (nemusia byť úplne mäkké, keďže sa ešte budú zapekať), uložíme ich do maslom potretej zapekacej misy.
  2. Všetky ingrediencie je možné pomiešať, ale ja som ich do misy vrstvila. Na spodok som dala zemiaky, potom lahôdkové tofu nakrájané na kúsky, a ďalej na malé kúsky pokrájané sušené paradajky (cca 6-7 ks) a papriky nakladané v oleji (cca 2-3 ks). Ako ďalši vrstvu som rovnomerne pridala nadrobno rozdrobený plesňový syr. Navrch som uložila ružičky brokolice a medzery som vyplnila kúskami feniklu.
  3. Obidve smotany som zmiešala s vyšľahaným vajcom, pridala som soľ, mleté korenie, domácu vegetu, mletú červenú papriku a zmes sušených byliniek. Túto tekutú zmes som rovnomerne naliala na pripravený nákyp, posypala strúhanou mozzarellou a zapiekla vo vyriatej rúre (25-30 minút na 200 °C).