Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom fotorecept

boise - fotkaboise, 7. augusta 2013
Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept)
Foto: boise

Deti sú na prázdninách a ja sa musím zamestnávať, nech mi nie je smutno. Tak vyváram veci, ktoré som vždy chcela vyskúšať, ale nebol Zobraziť celý popisDeti sú na prázdninách a ja sa musím zamestnávať, nech mi nie je smutno. Tak vyváram veci, ktoré som vždy chcela vyskúšať, ale nebol na to čas. Ten dip je fakt zaujímavý :)

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Dip:
1 PL
1 ks
1,5 PL
2 PL
1 PL
150 - 200 ml (alebo majonéza)
Zeleninové hranolky:
3/4 šálky
3 - 4 PL (alebo Grana Padano)
1 ČL
trošku
1/2 pohára (alebo Acidko)




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme dip, nech sa stihne vychladiť. Na panvici (ja som robila vo woku) rozpustíme lyžicu masla.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sa rozpustí, pridáme na pásiky pokrájanú bielu cibuľu a na slabom ohni pomaly necháme pražiť, alebo teda skôr variť. Cibuľa nesmie prihorieť.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu opekajte naozaj dlho a pomaly. Kým nezačne chytať hnedooranžovú farbu.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotová bude po cca 20 minútach, a vyzerať by mala asi takto:

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Presypte do mixéra, pridajte 1,5 polievkovej lyžice jablčného (alebo vínneho) octu, 2 polievkové lyžice medu a lyžicu kremžskej horčice. Rozmixujte, aby sa všetko spojilo.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pridajte biely jogurt (alebo majonézu). Najskôr tak 150ml, prípadne len jeden jogurt. Opäť premixujte.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ochutnajte, ak treba pridajte viac jogurtu alebo majonézy. Dochuťte štipkou čierneho mletého korenia a troškou soli a znovu rozmixujte.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Preložte do misky a dajte do chladničky.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zeleninu si umyjeme, zeler s mrkvou očistíme a nakrájame.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do misky si nalejeme mlieko, alebo acidko. Ja som skúsila aj jedno aj druhé. Tie hranolky s acidkom sú chrumkavejšie, obaľovacia zmes sa na to lepšie lepí.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V miske zmiešame strúhanku, syr parmezánového typu, mletú červenú papriku - podľa chuti, buď pálivú alebo sladkú, mleté čierne korenie a trošku soli. Premiešame.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zeleninu najskôr namočíme do mlieka (alebo acidka) a vyváľame v obaľovacej zmesi. Ukladáme na papierom vystlatý plech, ktorý trošku pokvapkáme olejom. Tiež zeleninu postriekame olejom (ak nemáte postrekovač, tak môžte pokvapkať) a dáme piecť na 180 stupňov.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vyberieme keď má zelenina zlatistú farbu. Cukety budú mäkšie, zeler a mrkva ostanú pekne chrumkavé. Mne osobne najviac chutil zeler. Podávame s vychladnutým cibuľovým dipom.

    Zeleninové hranolčeky so sladkým cibuľovým dipom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mishle
Vypadá to úžasne!!!!!určite to vyskúšam:-)
alex37
perfektné na 100% vyskúšam, pridané do KK, šikulka.
fineliving
toto vyzerá naozaj výborne, cibuľový dip musí byť mňamka :) ukladám do KK a vyskúšam.
becky
aky syr sa da pouzit namiesto parmezanu?
ejta
slovenský Vršatec je syr parmezánového typu, videla som ho v Tescu...
marikafil
cuketu obalenú v parmezánovej strúhanke som už piekla a veľmi nám chutila, nabudúce vyskúšam aj inú zeleninu. a ten dip sa mi tiež páči. ja robievam taký rýchly a jednoduchý - kyslá pochúťková smotana, veľká lyžica riadne ostrej francúzskej horčice a dve tri nadrobno nakrájané kyslé uhorky - premiešať a nechať chvíľu odstáť. zatiaľ chutil každému.
boise
@becky nevyznam sa, mal by byt taky suchsi a tvrdy ako parmezan, nech sa ti nerozlieva potom...ale @ejta pise o nejakom, musim ist kuk do tesca co to je zac :)
nonna
Tak toto je fajnovka, s ktorou sa oplatí pobabrať. Je určite nielen výborná, ale aj krásne vyzerá. Ukladám do KK a hádžem na FBčko pre svojich kade-tade svetových kamošov. Bude sa páčiť.
ebaka
som očarená...taký ľahký a určite chutný pošmak.Len čo sa zíde rodinka,pripravím im túto dobrotku.@boise ja nemám v obľube opekanú cibuľku,ale v Tvojom fotopostupe bola tak opísaná,že aj teraz sa mi zbiehajú slinky,tak uvidím
boise
@ebaka tú cibuľku tam veru cítiť :) Tak skús dať len polovičku ;) Aby si mohla ochutnať :) Inak mne by sa ten dip páčil k nejakému mäsku :)
marianne
.....aj mne sa recept paci,len co sa trosku ochladi,robim....zatial frcim na babkinych uhorkach so smotanou, gaspaco a zincici....:-))
becky
Vyskúšala som a bohužiaľ musím skonštatovať, že dip mi nechutil, ale upravenú verziu zeleninových hranolčekov budem opakovať. :)