Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Zeleninová polievka s krupicovými haluškami

saymona - fotkasaymona, 25. mája 2020
Zeleninová polievka s krupicovými haluškami
Foto: saymona

Jedna z mojich obľúbených polievok.

5 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 ks
1 ks
1/2 ks
1/2 ks (alebo kvaka)
2 ks
1/2 hrnčeka (mrazený)
Halušky:
1 ks
1/3 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Očistenú a pokrájanú mrkvu opražím na troche oleja. Keď je mrkva opražená, pridám ostatnú nakrájanú zeleninu okrem hrášku. Varím na miernom ohni.

  2. 2

    Keď je zelenina mäkká, pridám hrášok a začnem si pripravovať krupicové halušky. Zmiešam vajce, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a krupicu. Nechám postáť 2 minútky a začnem dvoma čajovými lyžičkami tvarovať halušky a hádzať ich do polievky.

  3. 3

    Polievku dochutím soľou, korením, mletou paprikou a ligurčekom. Nechám povariť 10 minút.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný klasický receptík, hezké foto! Miluju v polévce něco zeleného nahoru, pozvedne to chuť aj náladu.
saymona
@haji (25.5.2020 20:28)
Dakujem pekne. Ano klasika mnamkova a milujem ties petrzlenovu vnat bohuzial fotila som to v zime a nemala som ale teraz mam plnu zahradku byliniek.
2x haji a bembo
chemik
V jednoduchosti je krása i chuť. Staré kuchařské knihy doporučují namíchanou směs na krupicové noky - halušky nechat aspoň1/2 hodiny odpočinout, aby krupice nabobtnala, takže je třeba s nimi začít hned na začátku. S dětskou krupičkou čekat nemusíte. Já dávám do těchto noků místo soli trochu vegety.
marienka44
Dobrá polievka, aj ja ju varím, dcéra ju má rada. Mrkvu treba opražiť, tak ako si napísala, aby sa uvoľnil betakaroten, rozpustný len v tuku. Opražím ju na zapenenej cibuľke ,niekedy pridám aj strúčik prelisovaného cesnaku.
Do heluškového cesta dávam aj čerstvo mleté čierne korenie a sódu bikarbonu na špic noža. Halušky sú potom púchle a nadýchané. Sóda neškodí zdraviu ,lebo sa rozkladá na CO2 a vodu Guličku nového korenia a bobkový list dávam počas varenia. Ostatné ako ty. Ak mám kurací vývar z drobkov, namiesto vody dám precedený vývar.
bembo
Pekný a jednoduchý recept.Podobne robím aj ja,vyskúšam aj podľa tohoto receptu.
saymona
@bembo (13.8.2020 12:27)
Ďakujem pekne dufam ze bude chutit. Dakedy som robievala na masle ale to uz bolo davno :D.
wetwicka
dobrý deň, na koľko vody je toto množstvo zeleniny a v ktorom kroku sa vlastne pridá voda? ďakujem.
bugout
@wetwicka (6.1.2024 12:07)

Predpokladám, že po opečení mrkvy. Ja opekáme všetku zeleninu teda okrem hrášku. A vody toľko akú ju chceš hustú, len rátaj a tým, že ak bude veľa vody budeš si musieť pomôcť bujónom, vegetou alebo čistým msg skrátka niečím čo pomôže s chuťou...
saymona
@wetwicka (6.1.2024 12:07)

Ahoj.ano ako povedal bugout po opraženi mrkvi alebo zeleniny.mame radšej hustejšie polievky a vlastne nikdy som namerala koľko vody :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia