Zavárané paradajky
Zavárané paradajky

Zavárané v rúre pečené paradajky fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 11. augusta 2024
Zavárané v rúre pečené paradajky (fotorecept)
Foto: tejaja

Tento recept som našla pred rokmi na internete a vďaka svojej jednoduchosti a rýchlej realizácii ho odvtedy používam stále, keď sa na záhrade urodí Zobraziť celý popisTento recept som našla pred rokmi na internete a vďaka svojej jednoduchosti a rýchlej realizácii ho odvtedy používam stále, keď sa na záhrade urodí veľa paradajok.

Suroviny

 (čerstvá - lístky)




Postup

  1. 1

    Paradajky naukladáme do fliaš. Malé dáme celé, veľké nakrájame.

    Zavárané v rúre pečené paradajky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do každej fľaše navrch dáme 1 ošúpaný strúčik cesnaku a 1 lístok bazalky.

    Zavárané v rúre pečené paradajky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Fľaše uložíme na plech tak, aby sa nedotýkali a boli medzi nimi väčšie medzery. Vložíme plech do rúry zapnutej na 200 °C. Paradajky necháme v rúre dovtedy, kým nepustia toľko šťavy, že zakryje paradajky.

  4. 4

    Potom poháre opatrne vyberieme, dávame pozor, aby sme neklepli fľašky o seba, horúce fľaše môžu prasknúť. Najlepšie je vyberať fľaše z rúry len po jednej. Každú fľašu po vybratí z rúry uzatvoríme viečkom a otočíme hore dnom. Postavíme na utierku a necháme až do úplného vychladnutia. Potom paradajky odložíme.

    Zavárané v rúre pečené paradajky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Používame všade tam, kde pri varení potrebujeme paradajky.

Diskusia k receptu

mamec
Zaujímavé, poradím sestre.
Mám ale 2 otázky:
1. nemôžu sa rajčiny trochu do pohárov natlačiť? Takto skladuješ v komore poháre naplnené do polovice.
2. nemôžu sa poháre uzavrieť pred vložením do rúry? Nebolo by to praktickejšie?
mirop
poloprazdne pohare? lepsie je ochutene paradajky upiect na plechu a potom do poharov do plna natlacit a zavarit
1x ekira5
tejaja
@mamec (13.8.2024 10:55) Poháre nemožno uzavrieť, paradajky obsahujú veľa vody, a teda tam vznikne veľa pary. Ak nebude mať kam odchádzať, môžu prasknúť.


2x zolik a haji
tejaja
@mirop (14.8.2024 08:56)

Čo je lepšie pre vás, nemusí byť lepšie pre druhého. :)
1. Ak mám neochutené paradajky, môžem ich použiť na akýkoľvek účel. Každé jedlo vyžaduje iné dochutenie, nie rovnaké.
2. Je to oveľa rýchlejšie a bez zašpinenia plechu. :)))
3. K tým pololoprázdnym fľašiam: Je logické, že paradajky, obsahujúce veľa vody, tú vodu v teple uvoľnia. Ona ale zabraňuje vysušovaniu plodov, pokiaľ sú vo fľaši, má svoj význam. Pri varení nepotrebujeme vždy plnú 7 dl fľašu paradajok, niekedy len trocha, napr. pod mäso. Čo potom s ostatným obsahom? Nasilu variť ďalšie jedlo s paradajkami? Ak potrebujem viac paradajok, jednoducho otvorím fľaše dve. Ale to sa stáva výnimočne.
Paradajky do fliaš nenatláčam, popučili by sa, ale striasam ich vo fľaši klasicky, rukou pobúcham o dno.
Robím podľa tohto receptu už veľa rokov, mnohým ľuďom som recept dala, nikto sa nesťažoval na takú banalitu. :)))
2x zolik a haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia