Zavárané paradajky pre lenivcov fotorecept

afataga - fotkaafataga, 9. augusta 2012
Zavárané paradajky pre lenivcov (fotorecept)
Foto: afataga

Veľmi jednoduchá a málo pracná príprava, použitie: omáčka na cestoviny, základ na pizuu, do gulášu, do duseného mäsa a tak podobne.

20 minút
príprava
15 minút
na 100 °C

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umyla som paradajky, vykrojila bobáky a nakrájala som ich

    Zavárané paradajky pre lenivcov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som ich dosť nemilosrdne nadžgala do pohárikov, šťavu čo pustili do misy som naliala tiež k paradajkám a do každého pohárika som dala 1 KL soli

    Zavárané paradajky pre lenivcov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zavrela som poháriky a dala sterilizovať na 15 min., z 3 kg paradajok mi vyšlo 10 pohárikov

Recept je zaradený do kategórií:
Zaváraniny, Zaváraniny

Diskusia k receptu

marijanka712
krásný receptik a dobrý nápad pekne spracovaný recept.Ked sa mi zvýšia tak si zopár flaštičiek urobím.
afataga
v hrnci na indukcii na 100°, ale nie na dne ale na pare na podlozke
marianne69
a to na takej podlozke ako ked paris knedle?prepac za tie otazky,ale este som v hrnci nezavarala...
afataga
@marianne ja mam taky hrniec na cestoviny aj na knedle, ale ked das podlozku na knedle do obycajneho hrnca a vodu tesne pod podlozku, tak to bude to iste a ako zavaras?
irenaw
veľmi sa mi to pozdáva, pár pohárikov spravím :-)
pacik
A to som si hovorila, že tento rok zavarím máločo, no ale dá sa odolať ?
olinka12
Recept uložený... vyskúšam vlani som dala do pohára celé paradajky ale nebolo to ono vyskúšam tvoj recept.
afataga
dakujem, ved na skusku staci z kila a uvidite, mne sa ich nechce supat :-)
boxik
Veľmi dobrý nápad až na tú morskú soľ ,ktorá je skôr módou ,ako nejakým prínosom.
lianka
Lenivci nezavárajú nijaké, ba ani nesadia. Ja tiež robím šúpané, ale soľ nedávam a sú výborné v zime aj k nejakému chlebu s pomazánkou. Jeden rok zaváram paradajky takto a druhý zase robím pretlak, niekde sa žiada pretlak.
tiziana
výborný nápad, už viem, čo s toľkými rajčiakmi :) aspoň si v zime pochutíme na svojich, lebo tie dovozové nemajú žiadnu chuť :( ...v mojej rajčiakovej džungli mám len cherry a žlté hruškovité, tie by stačilo len prekrojiť však? a tá soľ je nutná, či ju môžem vynechať? vďaka
salinka
Mame vela rajcin, dakujem za radu, ulozim, vyskusam.
afataga
bez soli som neskusala, bala by som sa, ze sa pokazia, lebo sol konzervuje a ked uz sme pri tom, predsa kazda sol je morska, len ta co sa doluje je ovela starsia, ale tiez je usadena preto, lebo tam kedysi bolo more
marta5
Dnes som ich takto nakladala ,ale aj s paprikou.Mám to osvedčené už niekoľko rokov ich robím.
janinar
ja sa chcem spytat na nejaky nalev,kde by bol olej,existuje nieco take?
dakujem :O)
janinar
marianne69 : prosim Vas,ako to robievate v tej rure? mozete mi dat presny postup?
dakujem :O)
janula2210
rajciny idem dnes zavarat, no chcem sa este spytat, da sa takto robit aj kukurica? Nestaci mi uz mraznicka, a druha mi do bytu nevojde. Mam klasicku kukuricu-klasy. A zelenina ako mrkva, petrzlen, tie mozem tiez na takyto sposob zavarit? Dakujem za odpoved.

elantra
tohto roku sa chystam zavarit vo velkom, minuly rok som na skusku zavarila oblansirovane na stvrtky nakrajane paradajky a navrch som pretlacila cesnak a pridala vlastnu susenu bazalku. bez soli. zavarila som a nepokazilo sa.
renka73
To je zázrak,akurát rozmýšľam čo s paradajkami a toto mi prišlo ako z neba :-)
hubata
No povedzte dievčatá sú na svete ešte šikovnejšie, pracovitejšie a šporovlivejšie ženy ako na Slovensku alebo v Čechách? A rátam všetky oblasti a národnosti od maďarskej, cez rusínsku, rómsku ....

Čo recept - to perla: mäsová, zeleninová, zaváraná, sušená, oovocná, hríbová. A ja len ukladám a ukladám a ukladám do tej mojej KK ......
salinka
Bola som veľmi zvedavá, ako takéto rajčinky budú chutiť, tak sme na skúšku zavarili pár pohárikov. Už sa teším, keď si ich v zime otvorime:-)
marianne
kedze ich bolo malo,chybali mi flase,dala som ich strerelizovat do hrnca.Asi som ich trosku prevarila,ja to raz v tom hrnci neviem,ale vsak pojdu do omacok,polievok a zaklad na pizzu...dakujem za rcp,ide to fakt raz-dva...


afataga
@marianne som rada, ze sa ti rcp paci a ze sa ti vydarili, dakujem za foto, ja zas neviem sterilizovat inak ako v hrnci :-)
marta13
Ja takto paradajky nakladám niekoľko rokov, nevedela som čo
s nimi tak som to vyskúšala, a je to vynikajúce, nedávam žiadnu
soľ, iba paradajky narežem na polky, štvrťky, alebo kto chce aj
menšie, príp. aj celé malé, natlačím do pohárov, zatvorím a sterilizujem v hrnci tak 5-10 min., to nie je dôležité, hlavne aby chytili vrchnáky,
pri použití ich aj tak dovaríme. Mám zásobu niekolko pohárov asi 2-ročných a sú stále dobré. Dnes idem robiť nové, dúfam že sa zase podaria.
afataga
@marta13 a ja som si myslela, ze som objavila Ameriku :-), asi je nas viac takych vynalezcov :-), tak nech sa ti vydaria
havino
presne nad týmto som uvažovala, že ja ich len tak samotné, väčšie kusy a len so soľou naložím a zasterilizujem, povedala som si ved skúsim a ono ty si aj vyskúšala a odobrila, hlavne, že tu snorím každý den a nevidím to , čo potrebujem, ani nevieš, ako mne sa tento recept zíde, mám zavárací paradajkový rok, ale aj ich využijem, tento rok sú dobré zo slniečka a mám dobrý zdroj domácich, super a vdaka
afataga
@havino nemas za co dakovat, ved na to je varecha
@ladynka nic nedolievaj, iba tu stavu, co pustili pokrajane paradajky, ak nepustili, nevadi, pri tserilizovani aj tak pustia
havino
@afataga , darmo, v jednoduchosti je chuť a krása, ohromne si to vymyslela a tu dala, vdaka, takéto som tiež chcela mať, kúsky paradajok, 11 pohárikov



afataga
@havino som rada, ak som ta inspirovala, ja som toho roku urobila asi 25, aj to bude malo, dakujem za foto
leomax
@atafagn ôčka /nemáš rada zdrobnelinky, či ako sa tomu povie, nemám ich v obľube ani ja, preto to oslovenie, nech je sranda/, unikátny recept, ako stvorený v tomto momente pre mňa. Manželka nasadila paradajok ako pre školskú družinu a ja som už bol z toho nešťastný, že čo s nimi. Ale vďaka Tvojmu veľmi jednoduchemu receptiku, už viem. A hlavne, dúfam, že už v zime nebudem kupovať tie bezchuťové paradajky v Tescu. Vďaka, si TOP varecháčka!
afataga
@leomaxi čuliatko, tu to mas aj s urokmi :-), ale ty si mi nick este aj skomolil. Tak mas dve maoznosti: bud si zalozit skolku, ale paradajky nejako zavarit, vybral si si spravnu variantu, ale tieto paradajky nie su vhodne na chleba s maslom :-), a dakujem za tolku poctu, ale to si akosik prehnal
leomax
@atafaga prepáč za to "zapatrošene "A. Chleba s maslom mi už akosi dávno nič nehovorí, ale keď použijem Tvoju variantu, viem o množstve
spôsobov /hlavne vďaka Vám, varecháčom/, ako tie paradajky využijem. Tiež Ti ďakujem za pochvalu môjho Lea a Maxa. Áno, sú zlatí. Mám ich oveľa radšej, ako sviečkovu na smotane. Mali byť utratení, "daroval?" som im život a mám dojem, že oni mi to každý deň odplácajú. Neviem, či už ja nie som im neni niečo dlžný:-))
afataga
@leomax ach jaj, zasa zle, prehodil si pismenka :-), ale odpustam ti, mozno si budes o mne mysliet, ze som debil, ale tie psy to vedia nejakym psim zmyslom to citia, aspon ja tomu verim
leomax
@aFataga , fuj, hambím sa! Po dvoch rokoch na vareche, a myslím, že to nie je prvýkrát, čo Ťa oslovujem a takto skomoliť Tvoju prezývku. Červenám sa! Nie si debil, bože uchovaj! Potom by som ním musel byť aj ja a tisííííííííííííce ďalších. A Tvoja profilová fotka....Je to nádherný havinko. To je Tvoj?
tiginko
jeeej, ja mám známych, ktorých psíkovia sa volajú Pepsi a Cola...sorry, hambím sa za infantilný komentár, hádam mi seriózne varecháčky odpustia ....
leomax
@tiginko nám asi spapenkala muchu poprášenú biolitom. Ináč si neviem vysvetliť jej komentár.
havino
:-), :-). vy dvaja čo si tu vyznávate lásku, psiu, som myslela, ak vás niečo iné napadlo :-)@leomax , kukaj na moje lásky v profile, tiež som jeden z tých onýýých, zaľúbených do nich, toľko lásky a energie mi nikdy nik nedal,ako oni
@tiginko si dala určite octomilku :-)
leomax
Si veľmi milá @havino ! Myslím, že toto nie je medzi nami prvý koment. Samozrejme, nie som nijaky snob, vychoval som dve krásne dcéry, ktoré už dnes dosiahli (aleluja) viac ako ja, ľúbim ich nadovšetko a oni dúfam aj mňa, ale taktiež mám veími, veími rád tie "nemé" tváre, ktoré ma vedia niekedy bohovsky nas..ť, ale, vedia mi preukázať neskutočnú lásku. Kto nemá psa, to nikdy nepochopí. Havinko. vďaka (tuším, že sme z jednej"fary"). A dúfam, že @afataga sa nenahnevá, že na jej "výsostnom území" sa zaoberáme takýmito malichernosťami. Tiginko už dúfam po tej octomilkovej neviem čo, spinká. Len, dúfam, že nie naveky. Bolo by jej škoda. Podľa mňa, patrí tiež medzi TOP varecháčov.
tiginko
@leomax práveže u @afataga sa dá, je jedna z mála "tolerantných". Žaba nespí, kuká telku, v pravej ruke myš, v ľavej cabernet sauvignon (neboj, len prvý a dnes posledný pohár), v ľavom oku Varecha, v pravom oku manžel.... Ja síce nemám psa, ale vyrastala som s nimi a mám ich veľmi rada, len bývame bohužiaľ v paneláku a zdieľame názor, že sem psi nepatria. A mojou srdcovkou sú mačky, hlavne Tiginko, takže prepáčte psíčkari, to veľmi dokopy nejde :-)
leomax
@tiginko , Ty prepáč! Mám nielen dvoch psov, ale aj jedneho chraoúňa- kocúra. Tren je taký vymakanec, nechápem to /20 krát za deň otvorím chlaadničku/ a akurát vtedy, keď vyberiem konyervu pre psov prifrčí ako neriadená strela. A takým spôsobom si odo mňa vynúti to mäsko, čo mám pre psov, že by . to ani pánožko lepšie nenaaranžovali. A predstav si tiginko, ja mu vždy dám skôr, ako tým mojím psom. Ináč, @tiginko , Atmosféru, aku prežívaš, radšej čuš!!!!
afataga
@leomax , @havino a @tiginko , jasne ze tu sa mozete vykecavat o zveroch, kolko sa vam zachce, tusim sme z jednej osady :-), ano v profile je moja havina, je to fenka, strasne mila, aj ja si myslim, ze pes chudak do panelaku nepatri, aj ja som si myslela, ze pes a macka nejdu dokopy, ale pred troma tyzdnami sa ku nam primotalo malinke maciatko a uz tu zostalo, nasa pes ho prijala, dokonca necha cicu Mafiu pit aj jest zo svojej misky, cica je oprskla, vobec sa neboji psa, nahanaju sa, urehoceme sa na nich
tiginko
kým sa jedná o malé mačiatko, tak pes začne skôr cítiť potrebu chrániť ho, nepovažuje ho za nepriateľa. Vtedy je šanca, že sa skamarátia. Zažili sme to s naším kocúrom, keď bol ešte veľmi neduživý najdúch, tak bíglica našich kamarátov sa do neho zamilovala, chránila ho a nechala zo seba robiť hračku, aj keď mačky bytostne nenávidí a vraždila by ich. Keď už kocúr vyrástol a stretli sa, tak okolo seba len ticho chodili a oňuchávali sa, aj keď sa dlho nevideli, zapamätali si zjavne jeden druhého naveky v dobrom
tiginko
inak čo sa týka receptu, tak nepoznám jednoduchší spôsob zavárania paradajok. Nikdy sa mi nepokazili a využitie majú akékoľvek, dajú sa použiť tak ako sú, mixovať, prepasírovať a prípadne odpariť len v takom množstve, aké práve potrebuješ. Nemusíš to robiť dopredu a trápiť sa dlhým spracovávaním množstva čerstvých paradajok a následným zaváraním.
afataga
@tiginko mne sa tiez zda, ze sa u nasej fenky prebudili akesi materinske pudy :-)
ved ja furt hovorim, ze lenivi ludia su uzitocni ako Gulko Bombulko :-) lebo vymyslia, ako si vsetko zjednodusit
leomax
@tiginko , @afataga , ja to tiež nechápem... Moji hafani mačky doslova nenávidia, ale s tým naším normálne vytvoria jednoliate klbko a spokojne chrápu aj celú noc.
zuzuliak
pomooooooooooooc, pohare maju vypulke viecka? zistila som to az po tyzdni, asi uz budu pokazene, co som urobila zle?
afataga
@zuzuliak aj mne sa niekedy stane, ze viecka su vypucene, ale drzia dobre, nemusia byt teda pokazene, poriadne popozeraj, popr. jeden otvor, ovonaj a ak sa bude dat, aj ochutnaj, ale su plesnive alebo skysnute, musis ich vyhodit. Neviem, co si urobila zle, teraz sa neurazaj, ale mozno si nemala vsetko uplne ciste, alebo si viecka slabo zatiahla, to naozaj neviem
zuzuliak
afataga dakujem za radu, je mozne, ze nebolo vsetko uplne ciste, je mi je to divne, lebo uz predtym som zavarala leco aj paradajky a vsetko bolo ok, tentokrat som paradajky zavarala na 2x a vsetky su nejake divne, jednu flasku som otvorila a normalne mi vybuchla, ako ked sa vytrasie flasa s colou a otvori, takze asi kysnu, este sa chystam zavarat, tak sa chcem vyvarovat chyb, bola by som nerada, ak by cela uroda (odhadom 30 kg) vysla navnivoc :(
radost
@zuzuliak
ak nie je chuť zlá-môžeš rozmixovať-prepasírovať-a sterilizovať šťavu..
ak si to odhalila včas..
zuzuliak
@radost nie som si uplne ista, mozno je trosku nakyslasta, ale mozno si to nahovaram, vo vacsine flias paradajky vyplavali na povrch a na spodku ostala cca 1cm stava, asi to tak nema byt, paradajky z minuleho roka tak nevyzeraju
julica
A ja takto polrájané paradajky hodím do hrnca, osolím, trochu povarím, aby sa odparila časť vody (robím ich veľa a nemám toľko fliaš), a horúce lejem do pohárov. Hotovo, žiadna sterilizácia, do hodiny som vybavená.
afataga
@radost , neviem, ci je to dobry napad, ak su naozaj skysnute, asi kvasia, ked pohar vybuchol, treba vypalit :-)))
@zuzuliak ak nie si si ista, daj okostovat nezavislej osobe
@julica aj tak sa da, ale mne sa nechce stat pri sporaku, robim takto uz vela rokov a iba raz mi jeden pohar skysol
igor15
výborný recept už vlani som ich zaváral sú super Ďakujem
violeta
@afataga , super recept, dcéra dostala prezreté cherry paradajky, spravili sme podľa teba, s bazalkou, soli sme dali menej a pridali sme troška cukru...posekali sme ich v multikrájači, boli spravené hneď, dokonca mi chytili všetky viečka :-), už som jeden pohárik aj vyskúšala, nemajú chybu, presne také, aké mám v cestovinách rada "al dente", keď ešte vydržia a nevykysnú, tak je to jeden z najlepších receptov, ktoré som našla na Vareche....ďakujem :-)
afataga
@violeta to je pocta, to si dam zaramovat :-), nemali by vykysnut, ja mam este 3 pohariky od vlani a su OK a nemas za co dakovat, som rada, ze sa rcp niekomu zide
junior
Mám to za sebou.... je to fakt vynikajúci recept.
luss44
8 pohárikov urobených, minule boli s bazalkou, dnes len takto so soľou, komorové zásoby pribúdajú :)
mariamka
jednoduchsie, nez sme mysleli, bola to fakt rychlovka, az ma mrzi, ze len tak malo vyslo (zo cca 4 kg rajcin 9 3dl poharov), dala som kvapku oliv. ol, a navrch listok bazalky, urcite bude dalsia varka, dkjm


afataga
@Mariamka (2.9.2017 19:10)

Urobila si mi radost, olej ja nedavam, snad to bude v pohode a nmzč, dik za spravu a foto.
anad
Potrebujem poradiť. Prečo sa mi takto spracované paradajky pokazia? Mám všetko čisté, paradajky predtým ošúpem, pridám soľ zasterilizujem 20 minút na 85 stupňoch a po 2 dňoch sú už viečka vyduté a obsah pokazený. Toľko roboty a paradajok a nakoniec sklamanie. Ďakujem za rady
afataga
@anad (30.8.2021 15:28)

Ejha, tak to neviem, jedine, co ma napadlo, ze ja sterilizujem pri 100°C. Za tie roky, co ich robim, sa mi pokazil iba 1 poharik, skysli mi, tiez neviem preco.
Ked po sterilizacii vychladnu, viecka sa tzv. vcucnu? Lebo ak nie, tak problem bude tam.
Mozno ma niekto aj lepsiu radu.
1x haji
haji
@afataga (30.8.2021 18:01)
S dovolením přidám pro @anad trochu obšírnější koment se zásadami, které dodržuji - obecně. Souhlas se 100°C, to jsem zavařovala v klasickém kastrolu. U elektrického zavařovacího hrnce už jsem zavařovala na 85°C - navolí se to samo /jablka,hrušky/ a nic se nepokazilo. Víčka jsou potvorky - každé nemusí sedět. Píšu dole:
haji
@anad (30.8.2021 15:28)
Když chci jít na jistotu, dávám nové sklenice /závitové/ a nová víčka /šroubovací/. Pokud možno kupované zaráz - aby seděly. Někdy to může udělat víčko - staré a nebo přesně netěsnící. Jasné - dodržení čistoty - všeho. Sklenice i víčka umývám i oplachuji v horké vodě. Někdo vyvařuje. Vytřít čistou utěrku dosucha oboje. Hodí se i trochou lihu na čisté textilii otřít sklenici nahoře i víčko - závit i gumku. Je to těžko. Jo a také si dát pozor, aby nebylo rajče /surovina/ zkvasené. Tedy rajče uzrálé, ale pevné, bez vady jak uvnitř, tak na povrchu. Např. skvrny, plíseň, porušená slupka. Taková rajčata nezavařuji. Pozor i na čistotu nože, prkénka na krájení a desky linky. Vždy před zavařováním otřu desku linky, dřez trochou vody se savem. Dobře si umýt ruce a nedělat, pokud možno, ni jiného. Veškeré houbičky a podobné pomůcky - nové!, utěrky čisté! Ano, je to moc práce a tak raději prodloužím přípravu, než bych byla v problému. Někdo také zavařuje podle postavení měsíce - jde dohledat na netu kdy je to vhodné. Dřív jsem dělala i to, ale někdy je to neproveditelné, bo některé suroviny nepočkají.
Třeba mě někdo ještě doplní. Určitě tu budou i nějaké diskusie o záváraní obecne. Mnoho zdaru!
P.S. Ještě jsem někde četla o zavírání šroubovacích sklenic - nemá se až tak moc dotahovat, aby lépe "vcuclo". Tím se neřídím. Něco ve mně mě nutí víčko dotáhnout pevně, aby dobře drželo. Nemůžu tedy porovnat rozdíl.
afataga
@haji (30.8.2021 18:24)

Dakujem za vycerpavajucu prednasku, ale to by som si musela kupit este nahradnu sadu nervov, keby som toto vsetko mala robit pred zavaranim, to by ma aj chut presla. Ja skoro nic z toho nerobim a ozaj malokedy sa mi nieco pokazi, fakt vynimocne. Jasne ze pohare aj viecka ciste, u mna z umyvacky, pred zatvorenim viecka utieram iba okraj pohara papierovym obruskom a tot vsjo. Jasne ovocie aj zelenina musia byt ciste a zdrave.
Ja nemam zavaraci hrniec, ale mam indukcnu platnicku, kde sa da nastavit teplota, ja pre istotu vsetko sterilizujem na 100°.
1x haji
haji
@afataga (30.8.2021 19:35)
V pohodě. Na otázku odpověď. Asi tak. Snažím se dodržet všechno co je v mojích silách. Neboj, někdy se stane a sil tolik nemám. Hodně je to i o štěstí. Kousek pokakanýho štěstíčka je dobrá věc!
anad
Ďakujem za rady, vyskúšam, ale už len o rok, paradajkovú sezónu u nás pred 2 týždňami predčasne ukončil veľký ľadovec
haji
@anad (30.8.2021 21:37)
Ľadovec pred dvoma týždňami? Neuvěřitelné! Dnes mi brácha přinesl rajčata a papriky s tím, že už bude konec. Chladno, málo slunce. Ale ľadovec v polovine augusta, to je sila. A škoda.
alex37
@afataga , ja robím rajčiny podľa tvojho rcp už roky. Nikdy sa mi nepokazila ani fľaštička. Sterilizujem aj 30 min. veď aj tak ich potom mixujem tyčovým mixerom. A robím ich z veľkých, mäsitých bulharských rajčín. Ošúpaných. Po otvorení majú chuť ako čerstvé. Už mám naložených asi 40 malých fľaštičiek, zásadne "šroubovacie" viečka. Tento rcp je moja spása pred pracnými pasírovanými rajčinovými pretlakmi. :-)
haji
@anad (30.8.2021 15:28)
Ještě dovětek: Dnes jsem se pasovala s rajčinami a paprikami, robila som lečo. Mírně povařím a pak šup do sklenic. Klasicky zavařím cca těch 20 minut. Dnes klasicky v kastrolu na sporáku, bo rozdělávat elektrický zavařovací hrnec na těch pár sklenic se mi nechtělo. Když základ vařím v kastrolu /např. lečo/, tak už nejsem tak obezřetná, leckteré rajče omilostním, odkrojím nepěknou část - ale nikdy ne už zkvašenou, plesnivou /jistota je jistota/. V případě, že dávám do sklenic zeleninu, ovoce syrové - je "sokolí oko" na místě. A vždy po vytáhnutí sklenic po zavaření, sklenice postavím na textilii a zabalím do deky. Nechám stát do druhého dne. Pak uskladním. Moje maminka vždy horké sklenice balila, je to osvědčený postup. Nepřevracím je dnem vzhůru. To se dělávalo, když se dělala marmeláda a dával se na povrch celofán. Tak si to pamatuji.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha