Pasírované paradajky
Pasírované paradajky

Domáce pasírované paradajky fotorecept

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 14. augusta 2024

Pasírované paradajky (paradajková passata, pyré) pripravujem každoročne na zimné obdobie v letných dňoch, v čase ich najväčšieho dozrievania. Paradajková passata je súčasťou hlavne Zobraziť celý popisPasírované paradajky (paradajková passata, pyré) pripravujem každoročne na zimné obdobie v letných dňoch, v čase ich najväčšieho dozrievania. Paradajková passata je súčasťou hlavne talianskej kuchyne, ale dá sa použiť aj do mnohých ďalších jedál. Pyré z paradajok používam hlavne ako základ na paradajkovú polievku alebo omáčku do plnenej papriky, na cestoviny, do lazaní, na pizzu a do pizza pečiva, ale aj pod mäso či do gulášu a podobne.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 kg zrelé (okrúhle alebo oválne - mäsité)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Paradajky zbavíme stoniek a dôkladne umyjeme.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Olúpeme ich blanšírovaním. Na opačnej strane, ako bola stonka, šupku narežeme do kríža.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky vložíme do vriacej vody a povaríme 1-2 minúty, kým šupka nezačne praskať.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou sitka ich vyberieme a následne na 1 minútu ponoríme do studenej vody. Scedíme, necháme trochu vychladnúť a paradajky ľahko olúpeme.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Olúpané paradajky pokrájame na kocky. Počas krájania, pokiaľ je to možné, odstránime čo najviac semienok a vody. Viac vody majú paradajky okrúhle.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájané paradajky preložíme do hrnca, podľa chuti osolíme, zakryjeme pokrievkou a cca 5-7 minút povaríme. Potom rozmixujeme tyčovým mixérom.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po rozmixovaní ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme odstránili zvyšné semienka.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prepasírovanú koncentrovanú šťavu znovu vrátime do hrnca, avšak už bez pokrievky, domixujeme na hladkú konzistenciu, povaríme ďalších cca 20 minút, aby sa odparila voda a pyré ešte zhustlo. Občas premiešame. Na záver necháme silnejšie prevrieť 1 minútu a odstavíme zo zdroja tepla.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Horúcim pyré ihneď naplníme čisté zaváracie poháre, dôkladne uzatvoríme a uložíme na 5 minút hore dnom na kontrolu, či viečka dobre tesnia a obsah nevyteká.

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom postavíme do pôvodnej polohy a ihneď zabalíme na noc do deky. Vychladnutú passatu na druhý deň odložíme na suché miesto. Zo 4 kg paradajok pripravíme cca 2100 ml pyré (3 zaváracie poháre o objeme 700 ml). Dobrú chuť!

    Domáce pasírované paradajky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

dormella
Doporucuji si poridit rucni pasirovac - zasadne nerezovy, usnadni Vam praci nejen v priprave rajcatoveho pyré, ale i odpeckovani rybizu, ostruzin atd.
S pasirovacem odstranite loupani rajcat, ponorny mixer a prave cednik . . . .
Jen dbejte, aby mel 3 diskety na vymenu.
Najdete je ke koupi na internetu, nebudete litovat.
mirop
pokial budem paradajky varit a lupat, dokladne umyvanie je zbytocne, staci oplachnut, pokial budem pasirovat, nemusim ani lupat....
pivonka
@dormella (14.8.2024 22:07)

Tvoje odporúčanie na pasírovač som odporučila dcére (ja už vybavenie svojej domácnosti skôr minimalizujem) a myšlienka sa jej páči, len jej chýba link práve na ten tvoj vyskúšaný. Vopred ďakujem!
kucharocka123
@dormella (14.8.2024 22:07)
Ďakujem za komentár a odporúčanie. Ja používam už niekoľko rokov kvalitný ručný pasírovač s diskami z prvotriednej nerezovej ocele a zhŕňacou lopatkou. Jeden z diskov je určený aj na paradajky. Nie každý však pasírovač má, preto som v recepte uviedla na lúpanie paradajok blanšírovanie ako bežne používaný postup s následným rozmixovaním ponorným mixérom. Blanšírovanie paradajok je nenáročné, rýchle a olúpané paradajky si zachovajú nielen svoju farbu a chuť, ale aj živiny. Mixovanie je tiež otázka len niekoľkých pár minút. Dnes sa však dá kúpiť aj pasírovač elektrický (čo už je zaujímavejšie), dokonca pasírovacie nástavce na zeleninu a ovocie k niektorým kuchynským robotom alebo elektrickým mlynčekom na mäso. Možno váš komentár bude inšpirovať tých, ktorí zatiaľ pasírovač nemajú a o jeho kúpe uvažujú. Ešte raz ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia