Zavárané paradajky
Zavárané paradajky

Zavárané paradajky bez sterilizácie

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 25. júla 2021

Tento recept na zaváranie paradajok bez sterilizácie používam už viac, ako 10 rokov. Veľmi jednoduchý recept. Paradajky sú v jemnom sladko-kyslom náleve a sú Zobraziť celý popisTento recept na zaváranie paradajok bez sterilizácie používam už viac, ako 10 rokov. Veľmi jednoduchý recept. Paradajky sú v jemnom sladko-kyslom náleve a sú veľmi lahodné.
Zdroj: https://youtu.be/ZtI10RflgWI

20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

1 l
25 g
160 g
50 ml (9 %)
 (stredne veľké)




Postup

  1. 1

    Poháre na zaváranie umyť a vysušiť. Paradajky umyť a vložiť do zaváracích pohárov. Počet a podľa toho aj hmotnosť paradajok, ktoré je možné vložiť do pohárov, závisí od ich veľkosti. Preto sa v popise surovín uvádza len množstvo soli, cukru a octu na 1 liter vody.

  2. 2

    Príprava nálevu: Do 1 litra vody pridať soľ a cukor, priviesť do varu, miešať, kým sa cukor a soľ nerozpustí. Vypnúť ohrev, pridať ocot a dôkladne premiešať.

  3. 3

    Paradajky v pohári zaliať vriacou vodou a nechať pôsobiť 10 minút, potom vodu scediť. Tento proces zopakovať ešte raz.

  4. 4

    Paradajky zaliať vriacim nálevom a poháre tesne uzavrieť viečkami.

  5. 5

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/ZtI10RflgWI

Diskusia k receptu

mamka4
celkom sa mi to páči, druhýkrát sa už ten nálev nevylieva, je to pre novinka, ako dlho to vydrží v špajze? A kde všade do využiješ?
razomzastolom
@mamka4 (26.7.2021 16:42)

No v bode 3 postupu treba paradajky DVAKRAT zaliat vriacou vodou a TU VODU PO KAZDOM ZALIEVANI SCEDIT. A uz potom zalejem paradajky vriacim nalevom a tesne uzavriem vieckami. Pre istotu a lepsie pochopenie pripravy pozrite si videorecept.
V pohode to vydrzi aj rok a viac, hlavne to tesne uzavriet. Drzime to v suterene. Uskladnovanie v chladnejsom mieste je vzdy lepsie, ked dakto taku moznost ma.
Podavam to ako aj ine zavaraniny, napriklad uhorky, alebo salaty ku hlavnemu jedlu. V zime to najlepsie chuti, treba tomu dat trosku casu po zavarani. Manzel velmi rad pije ten nalev :-)
evanaaa
Poznám zavárané paradajky, ale len zelené, podobne ako kyslé uhorky.....mama ich často robievala, ja síce nie, ale červené som zatiaľ ešte nevidela, až tu.......
deane7
Ak je to zaliate 2x vriacou vodou a potom horúci nálevom tak je to vlastne sterilizované, takže vitamín fuč. Vlani som na skúšku podobné urobil a moc mi to nechutilo.
razomzastolom
@deane7 (29.7.2021 06:56)

No vitamíny nie sú v žiadnych zaváraninách :-)
Skúste urobiť podľa nového receptu a možno bude chutiť.