Foto: pusta
Tento recept som vybrala zo židovskej kuchárskej knihy, len som nemala práve teľacie pliecko, tak som použila bravčové, avšak recept napriek tomu zostáva dalej Zobraziť celý popisTento recept som vybrala zo židovskej kuchárskej knihy, len som nemala práve teľacie pliecko, tak som použila bravčové, avšak recept napriek tomu zostáva dalej židovský. Jedlo je veľmi chutné,jemné, plné zeleniny a viem si ho predstaviť ešte chutnejšie, ked už bude mladá mrkvička, petržlen, zeler, cukrový hrášok, nový karfiol a pravdaže so špargľou. Aj teraz sa po ňom len tak zaprášilo, čoskoro varím znovu.
porcie
príprava
na 80 °C
Suroviny
1000 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks malý |
|
1/2 ks malý |
|
100 g zelený |
|
100 g /zelená |
|
1 ks malý |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
|
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Pokrájala som si koreňovú zeleninku, mrkvu na kolieska, zeler, petržlen a kaleráb na kocky. Ak nemáte práve čerstvú zeleninku, môžete použiť mrazenú, ale nie konzervovanú.
-
2
Mäsko som pokrájala na kocky.
-
3
V rozpálenom oleji som ho opiekla takmer do hneda, osolila som ho až po opečení, aby zbytočne nepustilo vodu a zostalo pekne šťavnaté a nie varené. Takto pripravené je chutnejšie.
-
4
Opečené mäsko som podliala trochou horúcej vody, prikryté som ho dusila za občasného premiešania a podliatia horúcou vodou takmer do mäkka - cca 1 hodinu, pravda ak máte teľacie mäsko, tak asi polovicu času. Vody má byť len málo, ako aj šťavy v závere, preto radšej vždy podliať trochou vody.
-
5
Karfiol som umyla, rozobrala na menšie ružičky.
-
6
Ked bolo mäsko takmer mäkké, za stáleho miešania som ho zaprášila múkou a dala pozor, aby sa nevytvorili z múky hrudky, ale šťava zostala krásne hladká.
-
7
V tejto chvíli som pridala koreňovú zeleninku a...
-
8
...podliala znovu len trochou horúcej vody.
-
9
Ragú som okorenila čerstvo mletým čiernym korením a pridala som citronovú šťavu.
-
10
Po 10-tich minútach varenia som pridala karfiol,..
-
11
a na posledných 5 minút som pridala zelený hrášok - mala som iba mrazený, kto má aj špargľu, pridá ju teraz. Zeleninka sa nesmie rozvariť, má zostať trošku al dente a mäsíčko síce mäkkúčke, ale tiež sa nemá rozpadať.
-
12
Toto úžasné a jemné ragú je dochutené len jemne soľou a mletým čiernym korením, citronová šťava dáva vyniknúť chuti zeleninky, ktorá doplňuje chuť mäska. Všimli ste si dobre, cibuľa sa v jarnom ragú nedáva. Podávala som s dusenou ryžou. Vrelo odporúčam vyskúšať presne podľa rozpísaného postupu a prajem dobrú chuť!
Diskusia k receptu