Zapekaný ružičkový kel

sweetlaab - fotkasweetlaab, 30. októbra 2016
Zapekaný ružičkový kel
Foto: sweetlaab

Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta a má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Napriek svojej malej kalorickej hodnote je ružičkový kel dosť sýty. V Zobraziť celý popisRužičkový kel vyzerá ako malá kapusta a má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Napriek svojej malej kalorickej hodnote je ružičkový kel dosť sýty. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu ešte zvýraznil chutnosť tejto gratinovanej zeleninky.

8
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček
250 g
2 ks
3 strúčiky
4 PL
40 ks
6 plátky (alebo íný)
2 ks
250 ml
2 PL biela
1 ČL
1 štipka
1 štipka




Postup

  1. 1

    Na oleji opražíme 1 cibuľku a cesnak, pridáme plátky šampiňónov, opražíme, prikryjeme a dusíme, občas premiešame a podlejeme vodou, ochutíme soľou a korením.

  2. 2

    Ružičky kelu očistíme a na pare udusíme skoro do mäkka.

  3. 3

    Ryžu premyjeme a uvaríme, do vody pridáme 1 PL oleja a celú cibuľku.

  4. 4

    Okrúhlu zapekaciu misu (približne 22 cm v priemere) natrieme trochu olivovým olejom a roztrieme polovicu ryže.

  5. 5

    Nanesieme rovnomerne polovicu uvarených húb, na ne poukladáme ružičky kelu, znovu nanesieme zvyšok húb a navrstvíme zvyšok ryže.

  6. 6

    Vajíčka rozšľaháme v mlieku, pridáme múku, vegetu, korenie a polejeme rovnomerne nákyp.

  7. 7

    Zapekaciu misu prikryjeme a pečieme v predhriatej rúre asi 30 min. na 180 °C pokiaľ sa vajíčková zmes neupečie, potom poukladáme na vrch plátky syra a pečieme v otvorenej mise pokiaľ sa syr nerozpustí. Viacej informácií je na http://www.patincatsomekitchen.com/danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/10/brussels-sprouts-gratin-zapekany.html

Diskusia k receptu

haji
V řezu krásné a chuťově mě tvůj recept láká, ružičkový kel mám ráda. Krásná práce, jsi hlava otevřená a šikulka!
sweetlaab
@Monty469 (30.10.2016 17:01)

Ďakujem Monty, recept na ružičkový kel sme hľadali doma v knihe - Veľká zeleninová kuchárka (2000), od M. Szemesovej, je tam veľa receptov ale väčšinou bez fotiek, pri zapekaní skôr so strúhankou, a tak sme obmenili recept s ryžou a hubami, aby bol sýtejší ... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia