Foto: sweetlaab
Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta a má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Napriek svojej malej kalorickej hodnote je ružičkový kel dosť sýty. V Zobraziť celý popisRužičkový kel vyzerá ako malá kapusta a má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Napriek svojej malej kalorickej hodnote je ružičkový kel dosť sýty. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu ešte zvýraznil chutnosť tejto gratinovanej zeleninky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 hrnček |
|
250 g |
|
2 ks |
|
3 strúčiky |
|
4 PL |
|
40 ks |
|
6 plátky (alebo íný) |
|
2 ks |
|
250 ml |
|
2 PL biela |
|
1 ČL |
|
1 štipka |
|
1 štipka |
|
|
Postup
-
1
Na oleji opražíme 1 cibuľku a cesnak, pridáme plátky šampiňónov, opražíme, prikryjeme a dusíme, občas premiešame a podlejeme vodou, ochutíme soľou a korením.
- 2
Ružičky kelu očistíme a na pare udusíme skoro do mäkka.
- 3
Ryžu premyjeme a uvaríme, do vody pridáme 1 PL oleja a celú cibuľku.
- 4
Okrúhlu zapekaciu misu (približne 22 cm v priemere) natrieme trochu olivovým olejom a roztrieme polovicu ryže.
- 5
Nanesieme rovnomerne polovicu uvarených húb, na ne poukladáme ružičky kelu, znovu nanesieme zvyšok húb a navrstvíme zvyšok ryže.
- 6
Vajíčka rozšľaháme v mlieku, pridáme múku, vegetu, korenie a polejeme rovnomerne nákyp.
- 7
Zapekaciu misu prikryjeme a pečieme v predhriatej rúre asi 30 min. na 180 °C pokiaľ sa vajíčková zmes neupečie, potom poukladáme na vrch plátky syra a pečieme v otvorenej mise pokiaľ sa syr nerozpustí. Viacej informácií je na http://www.patincatsomekitchen.com/danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/10/brussels-sprouts-gratin-zapekany.html
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem Haji, prajem peknú nedeľu :-)
Ďakujem Monty, recept na ružičkový kel sme hľadali doma v knihe - Veľká zeleninová kuchárka (2000), od M. Szemesovej, je tam veľa receptov ale väčšinou bez fotiek, pri zapekaní skôr so strúhankou, a tak sme obmenili recept s ryžou a hubami, aby bol sýtejší ... :-)
Ďakujem Marianne, prajem pekný deň :-)