Zapekaný ružičkový kel

Autor receptu: sweetlaab

Ružičkový kel vyzerá ako malá kapusta a má množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Napriek svojej malej kalorickej hodnote je ružičkový kel dosť sýty. V tomto recepte sme pripravili zapečený ružičkový kel s hubami a ryžou. Rozpustený syr Gouda na povrchu ešte zvýraznil chutnosť tejto gratinovanej zeleninky.

8
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na oleji opražíme 1 cibuľku a cesnak, pridáme plátky šampiňónov, opražíme, prikryjeme a dusíme, občas premiešame a podlejeme vodou, ochutíme soľou a korením.
  2. Ružičky kelu očistíme a na pare udusíme skoro do mäkka.
  3. Ryžu premyjeme a uvaríme, do vody pridáme 1 PL oleja a celú cibuľku.
  4. Okrúhlu zapekaciu misu (približne 22 cm v priemere) natrieme trochu olivovým olejom a roztrieme polovicu ryže.
  5. Nanesieme rovnomerne polovicu uvarených húb, na ne poukladáme ružičky kelu, znovu nanesieme zvyšok húb a navrstvíme zvyšok ryže.
  6. Vajíčka rozšľaháme v mlieku, pridáme múku, vegetu, korenie a polejeme rovnomerne nákyp.
  7. Zapekaciu misu prikryjeme a pečieme v predhriatej rúre asi 30 min. na 180 °C pokiaľ sa vajíčková zmes neupečie, potom poukladáme na vrch plátky syra a pečieme v otvorenej mise pokiaľ sa syr nerozpustí. Viacej informácií je na http://www.patincatsomekitchen.com/danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/10/brussels-sprouts-gratin-zapekany.html