Zapečený karfiol s čerstvými šampiňónmi
Foto: helena10
Náš dnešný chutný obed, ktorý je vhodný aj cez pôst. Bez zemiakov, s čerstvými šampiňónmi a šalátom z čerstvej zeleniny.
porcií
na 175-180 °C
Suroviny
1 ks |
|
250 g biele čerstvé |
|
2 PL |
|
|
|
1 strúčik |
|
2 PL |
|
štipka |
|
3 ks (veľkosť M) |
|
100 g |
|
150 g |
|
230 g |
|
|
|
|
|
|
|
Na pekáč: | |
(alebo maslo) |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Karfiol som do polomäkká uvarila v osolenej vode. Potom som ho nechala vychladnúť a rozobrala na ružičky. Vychladnuté ružičky karfiolu som naukladala na dno vyššieho pekáča 17 x 28 cm, ktorý som vytrela zvnútra trochou oleja a jemne posypala strúhankou. Veľké ružičky karfiolu som prekrojila na polovičky. Mierne osolím, okorením podľa vlastnej chuti.
- 2
Nakrájanú cibuľku aj cesnak som restovala na oleji a rozložila na vrch karfiolu. Umyté čerstvé šampiňóny narezané na väčšie kúsky som podusila na masle, osolila, okorenila a tiež som ich dala na karfiol. Posypem štipkou celej rasce.
- 3
Vo väčšej miske vyšľahám celé vajcia, pridám smotanu zmiešanú s jogurtom, soľ, mleté čierne korenie, korenie na pečenú zeleninu, asi 2/3 nastrúhanej eidam tehly – tvrdého syra, riadne premiešam a zalievam celý povrch zeleniny v pekáči. Zostatok nastrúhaného syra rovnomerne nasypem navrch.
- 4
Pečiem nezakryté vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov 40 minút. Kontrolujem.
- 5
Príloha bol iba čerstvý zeleninový šalát (cibuľka, paradajka, uhorka šalátová) s jemne sladkokyslou citrónovou zálievkou. Dobrú chuť prajem!
Tiež zapekaný karfiol:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu