Zapekaný karfiol
Zapečený karfiol s čerstvými šampiňónmi
Autor receptu: helena10
Náš dnešný chutný obed, ktorý je vhodný aj cez pôst. Bez zemiakov, s čerstvými šampiňónmi a šalátom z čerstvej zeleniny.
8 porcií |
40 minút na 175-180 °C |
Postup
- Karfiol som do polomäkká uvarila v osolenej vode. Potom som ho nechala vychladnúť a rozobrala na ružičky.
Vychladnuté ružičky karfiolu som naukladala na dno vyššieho pekáča 17 x 28 cm, ktorý som vytrela zvnútra trochou oleja a jemne posypala strúhankou. Veľké ružičky karfiolu som prekrojila na polovičky. Mierne osolím, okorením podľa vlastnej chuti.
- Nakrájanú cibuľku aj cesnak som restovala na oleji a rozložila na vrch karfiolu.
Umyté čerstvé šampiňóny narezané na väčšie kúsky som podusila na masle, osolila, okorenila a tiež som ich dala na karfiol. Posypem štipkou celej rasce.
- Vo väčšej miske vyšľahám celé vajcia, pridám smotanu zmiešanú s jogurtom, soľ, mleté čierne korenie, korenie na pečenú zeleninu, asi 2/3 nastrúhanej eidam tehly – tvrdého syra, riadne premiešam a zalievam celý povrch zeleniny v pekáči. Zostatok nastrúhaného syra rovnomerne nasypem navrch.
- Pečiem nezakryté vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov 40 minút. Kontrolujem.
- Príloha bol iba čerstvý zeleninový šalát (cibuľka, paradajka, uhorka šalátová) s jemne sladkokyslou citrónovou zálievkou. Dobrú chuť prajem!