Zapekaný karfiol
Zapekaný karfiol

Gratinovaný karfiol so zemiakmi

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 13:00
Gratinovaný karfiol so zemiakmi
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
25 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
20 g
1 ks (menšia)
2 ks (stredne veľké)
200 g (gouda alebo čedar)
250 ml (33 %)




Postup

  1. 1

    Rúru vyhrejeme na 220 °C. Pripravíme si 4 zapekacie misy, každú s objemom 500 ml, alebo jednu veľkú, a vymastíme ich maslom.

  2. 2

    Karfiol rozoberieme na ružičky, ktoré prekrojíme na polovice. Ošúpanú cibuľu nadrobno nakrájame. Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Karfiol, cibuľu a polovicu nastrúhaného syra vložíme do väčšej misy. Prilejeme smotanu, osolíme, okoreníme a premiešame.

  3. 3

    Na dno zapekacích misiek poukladáme plátky zemiakov. Na ne rozdelíme karfiolovú zmes. Misky prikryjeme štvorcom papiera na pečenie (aby sa jedlo nedostalo do kontaktu s alobalom) a až potom prekryjeme alobalom. Zabalené misky poukladáme na plech na pečenie, vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C a pečieme asi 20 minút.

  4. 4

    Potom zo zapekacích misiek zložíme papier aj alobal. Povrch gratinovaného karfiolu posypeme zvyšným strúhaným syrom. Vrátime do rúry a pri teplote 220 °C pečieme 8–10 minút dozlatista.

Diskusia k receptu