Základný recept na krehké cesto fotorecept
mesačník Varecha, dnes 09:00

Foto: Kulinární studio MAFRA
Príprava krehkého cesta je veľmi jednoduchá, ale musíte dodržať pár pravidiel, aby bolo skutočne krehké a jemné.
porcia
príprava
Postup
-
1
Na pracovnú dosku preosejeme múku a vmiešame do nej soľ. Studené maslo nakrájame na malé kocky a vidličkou zapracujeme do múky. Pridáme vajce a vodu a rýchlo spracujeme hladké cesto.
-
2
Cesto by sa nemalo dlho spracovávať rukami, aby maslo príliš nezmäklo. Najlepšie ho pripravíme v robote s hákovým nadstavcom. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odležať aspoň hodinu, ale pokojne aj celú noc.
- 3
Odležané cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom minimálne 30 cm, cesto by malo byť hrubé asi 4 mm. Cesto vaľkáme na silikónovej podložke alebo medzi dvoma papiermi na pečenie, nebude sa lepiť a nebudeme ho musieť podsypávať múkou. Podsypávaním sa do cesta zapracuje ďalšia múka a cesto tak stráca krehkosť.
- 4
Vyvaľkaným cestom vystelieme okrúhlu formu s priemerom 22 cm a zodvihneme okraj. Formu pod krehkým cestom nemusíme vysypávať ani vykladať papierom na pečenie. Stačí ju len zľahka vymastiť maslom. Cesto vo forme uhladíme a prečnievajúce okraje odrežeme podľa okrajov formy. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo. Takto pripravené cesto dáme na 30 minút vychladiť, ideálne do mrazničky.
Tiež cesto:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu