Krehké cesto
Základný recept na krehké cesto (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Príprava krehkého cesta je veľmi jednoduchá, ale musíte dodržať pár pravidiel, aby bolo skutočne krehké a jemné.
1 ks porcia |
30 (+ chladenie) minút príprava |
Postup
- Na pracovnú dosku preosejeme múku a vmiešame do nej soľ. Studené maslo nakrájame na malé kocky a vidličkou zapracujeme do múky. Pridáme vajce a vodu a rýchlo spracujeme hladké cesto.
- Cesto by sa nemalo dlho spracovávať rukami, aby maslo príliš nezmäklo. Najlepšie ho pripravíme v robote s hákovým nadstavcom. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme odležať aspoň hodinu, ale pokojne aj celú noc.
- Odležané cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom minimálne 30 cm, cesto by malo byť hrubé asi 4 mm. Cesto vaľkáme na silikónovej podložke alebo medzi dvoma papiermi na pečenie, nebude sa lepiť a nebudeme ho musieť podsypávať múkou. Podsypávaním sa do cesta zapracuje ďalšia múka a cesto tak stráca krehkosť.
- Vyvaľkaným cestom vystelieme okrúhlu formu s priemerom 22 cm a zodvihneme okraj. Formu pod krehkým cestom nemusíme vysypávať ani vykladať papierom na pečenie. Stačí ju len zľahka vymastiť maslom. Cesto vo forme uhladíme a prečnievajúce okraje odrežeme podľa okrajov formy. Cesto poprepichujeme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo. Takto pripravené cesto dáme na 30 minút vychladiť, ideálne do mrazničky.