Parmezánové rizoto
Základné biele rizoto s parmezánom (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Vyskúšajte prípravu základného rizota krok za krokom.* Keď si nacvičíte tento postup, dokážete lahodné rizoto uvariť aj so zaviazanými očami. Potom môžete vymýšľať ďalšie a ďalšie varianty s doplnkovými surovinami podľa sezóny.
4 porcie |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- V širokom hrnci zohrejeme olej a v ňom rozpustíme asi tretinu masla. Vysypeme veľmi najemno nasekanú šalotku a necháme ju pri miernej teplote opiecť do sklovita, aby nezozlatla, ale úplne zmäkla.
- Ošúpané strúčiky cesnaku plochou stranou noža rozdrvíme, nasekáme a pridáme k zmäknutej šalotke. Chvíľu ich necháme restovať. Potom prisypeme ryžu. Všetko veľmi krátko za stáleho miešania restujeme. Oheň musí byť stiahnutý na minimum, aby ryža ani cesnak nezhnedli.
- Prilejeme víno. Miešame a varíme, kým sa tekutina neodparí. Potom vlejeme časť vývaru, asi 2–3 naberačky. Ryžu miešame, aby sa neprilepovala na dno. Keď vývar vsiakne, prilejeme ďalšiu čas vývaru. Takto postupne pridávame vývar a za občasného miešania varíme asi 20 minút.
- Keď je ryža uvarená do polomäkka, zložíme hrniec z ohňa. Pridáme zvyšné maslo a nastrúhaný parmezán. Všetko premiešame. Rizoto môžeme podľa potreby zriediť vývarom, aby bolo krémové. A tiež osviežiť štipkou citrónovej kôry.