Zajačie kúsky s kozákom brezovým fotorecept
Foto: sracz
Skoro rok čakal tento rcp v archíve na zverejnenie. Pripravil som ho vlani, keď som tu mal vzácnu návštevu. Dcérku Angeliku s deťmi. Mojimi Zobraziť celý popisSkoro rok čakal tento rcp v archíve na zverejnenie. Pripravil som ho vlani, keď som tu mal vzácnu návštevu. Dcérku Angeliku s deťmi. Mojimi vnukmi blížencami, Lilllinkou a Samkom. Pripravil som im aj moju tradičnú klasiku. Klasiku v jedle, ktorá podobne ako v móde, nikdy nesklame. Teda aspoň mňa. Nie som obdivovateľ módnych hitov, ale predsa len dievčence našej mladosti, boli aj v obliekaní sa, nóóó akési iné. Krajšie, pôvabnejšie, voňavejšie. Ako kvietky na lúkach. Aj bez piercingu i tetovania!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120 - 150 g |
|
1 stredne veľký ks |
|
6 - 8 ks |
|
1 ks |
|
2 - 3 strúčiky pretlačené |
|
1 - 2 KL |
|
1 ML |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 PL |
|
2 - 3 PL |
|
250 - 333 ml |
|
1 - 2 PL |
|
Príloha: | |
1 - 2 PL |
|
250 - 333 ml |
|
500 - 666 ml (vývar) |
|
1 - 2 KL |
|
1 PL (ghee) |
|
250 - 333 ml (lístočky) |
|
250 - 333 ml |
|
Postup
-
1
postup je veľmi jednoduchý a prípravu hravo zvládne aj „gazdiniak elév”; vo väčšom hrnci som vyškvaril kúsky údenej slaniny a na nej do sklovita orestoval pokrájanú stredne veľkú cibuľu; pridal som kúsky králičiny (zajačiny), premiešal a nechal na bielo „zatiahnúť”
-
2
potom som povrch posypal kúskami pokrájanej veľkej zelenej papriky (ak máte papriku inej farby, kľudne použite takú, akú máte); teraz prišlo na rad všetko korenie (červená mletá paprika, čerstvo mleté čierne korenie, čerstvo mletý jalovec (borievka), asi KL soli (dosoliť sa dá vždy), pretlačené strúčiky cesnaku a na zjemnenie chuti asi PL masla; všetko som zľahka premiešal, minútku dve nechal pospájať chute a vône do požadovaného akordu, zalial horúcou vodou (kto chce, použije hovädzí, alebo slepačí vývar) a nechal, na strednom stupni ohrevu, necelú ½ hodinku prevrieť,
-
3
po nej som pridal namočené sušené huby aj so šťavou, podľa potreby podlial horúcou vodou (alebo mäsovým vývarom), premiešal, priviedol do varu, ohrev nastavil maximálne na ¼, prikryl a asi hodinku dovaril (občas skontroloval, premiešal a doplnil vodu podľa potreby s maizenou na zahustenie); ak Vám špáradlo (toto drefko co panove po jedzeňu jedza) ľahko „vojde” do mäsa, je hotovo
-
4
priebežne som pripravil ryžu; „klasika” = nalial som PL (2) oleja na dno vyššej panvice, nasypal 250÷333 ml ryže, krátko popražil, zalial 500÷666 ml vody, pridal KL soli, premiešal, vložil PL masla, prikryl a varil, až sa v ryži objavili takéto dierky,
-
5
potom som vypol zdroj ohrevu, povrch ryže som posypal hrnčekom lístkov petržlenovej vňate a hrnčekom sterilizovaného hrášku, dôkladne no ľahko zmiešal
-
6
a prikryté nechal „dôjsť” vo vlastnom teple.
-
7
nuž a mohol som servírovať
-
8
no a v mojom „sade” sa takto rozkošatila aj figa,
-
9
s takýmito plodmi.
a nám zasa pomrzlo čo mohlo..ako vlani..orechy..kiwi..jahody..mirabelky..
tiež budú figy..teda..figa borovááááá....:-(
a-zajačinku chceem..krem môjho dedka aj zajačiu omladinu milujem...