Dusený zajac
Dusený zajac

Zajačie kúsky s kozákom brezovým fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. mája 2017
Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept)
Foto: sracz

Skoro rok čakal tento rcp v archíve na zverejnenie. Pripravil som ho vlani, keď som tu mal vzácnu návštevu. Dcérku Angeliku s deťmi. Mojimi vnukmi blížencami, Lilllinkou a Samkom. Pripravil som im aj moju tradičnú klasiku. Klasiku v jedle, ktorá podobne ako v móde, nikdy nesklame. Teda aspoň mňa. Nie som obdivovateľ módnych hitov, ale predsa len dievčence našej mladosti, boli aj v obliekaní sa, nóóó akési iné. Krajšie, pôvabnejšie, voňavejšie. Ako kvietky na lúkach. Aj bez piercingu i tetovania!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
100÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 - 150 g
1 stredne veľký ks
6 - 8 ks
1 ks
2 - 3 strúčiky pretlačené
1 - 2 KL
1 ML
podľa chuti
podľa chuti
1 - 2 PL
2 - 3 PL
250 - 333 ml
1 - 2 PL
Príloha:
1 - 2 PL
250 - 333 ml
500 - 666 ml (vývar)
1 - 2 KL
1 PL (ghee)
250 - 333 ml (lístočky)
250 - 333 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    postup je veľmi jednoduchý a prípravu hravo zvládne aj „gazdiniak elév”; vo väčšom hrnci som vyškvaril kúsky údenej slaniny a na nej do sklovita orestoval pokrájanú stredne veľkú cibuľu; pridal som kúsky králičiny (zajačiny), premiešal a nechal na bielo „zatiahnúť”

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som povrch posypal kúskami pokrájanej veľkej zelenej papriky (ak máte papriku inej farby, kľudne použite takú, akú máte); teraz prišlo na rad všetko korenie (červená mletá paprika, čerstvo mleté čierne korenie, čerstvo mletý jalovec (borievka), asi KL soli (dosoliť sa dá vždy), pretlačené strúčiky cesnaku a na zjemnenie chuti asi PL masla; všetko som zľahka premiešal, minútku dve nechal pospájať chute a vône do požadovaného akordu, zalial horúcou vodou (kto chce, použije hovädzí, alebo slepačí vývar) a nechal, na strednom stupni ohrevu, necelú ½ hodinku prevrieť,

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po nej som pridal namočené sušené huby aj so šťavou, podľa potreby podlial horúcou vodou (alebo mäsovým vývarom), premiešal, priviedol do varu, ohrev nastavil maximálne na ¼, prikryl a asi hodinku dovaril (občas skontroloval, premiešal a doplnil vodu podľa potreby s maizenou na zahustenie); ak Vám špáradlo (toto drefko co panove po jedzeňu jedza) ľahko „vojde” do mäsa, je hotovo

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    priebežne som pripravil ryžu; „klasika” = nalial som PL (2) oleja na dno vyššej panvice, nasypal 250÷333 ml ryže, krátko popražil, zalial 500÷666 ml vody, pridal KL soli, premiešal, vložil PL masla, prikryl a varil, až sa v ryži objavili takéto dierky,

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som vypol zdroj ohrevu, povrch ryže som posypal hrnčekom lístkov petržlenovej vňate a hrnčekom sterilizovaného hrášku, dôkladne no ľahko zmiešal

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a prikryté nechal „dôjsť” vo vlastnom teple.

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nuž a mohol som servírovať

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    no a v mojom „sade” sa takto rozkošatila aj figa,

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    s takýmito plodmi.

    Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Ako vždy niet čo vytnúť :-) Veľmi dobre navarené, krásne odprezentované, aj s milým sprievodným slovom. Hneď je tá nedeľa krajšia. Darmo je, v spomienkach sa často vraciame do svojej mladosti. Hoci sme si to ani neuvedomovali a aj šomrali, teraz už vieme, že ten náš život vtedy bol naozaj krajší. Boli sme mladi...
...komu pán boh-tomu všetci svätí...:-)
a nám zasa pomrzlo čo mohlo..ako vlani..orechy..kiwi..jahody..mirabelky..
tiež budú figy..teda..figa borovááááá....:-(
a-zajačinku chceem..krem môjho dedka aj zajačiu omladinu milujem...
@sracz , králičie mäsko milujem na všetky spôsoby..najviac mi chutí paprikáš s nokerlami...ale tvoje jedlo tiež vyzerá báječne..-) tie fotky ma fascinujú...to by bolo pre mňa nebo na zemi..musí tam byť prekrásna príroda..)

Pridaj komentár k receptu: