Dusený zajac

Zajačie kúsky s kozákom brezovým (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Skoro rok čakal tento rcp v archíve na zverejnenie. Pripravil som ho vlani, keď som tu mal vzácnu návštevu. Dcérku Angeliku s deťmi. Mojimi vnukmi blížencami, Lilllinkou a Samkom. Pripravil som im aj moju tradičnú klasiku. Klasiku v jedle, ktorá podobne ako v móde, nikdy nesklame. Teda aspoň mňa. Nie som obdivovateľ módnych hitov, ale predsa len dievčence našej mladosti, boli aj v obliekaní sa, nóóó akési iné. Krajšie, pôvabnejšie, voňavejšie. Ako kvietky na lúkach. Aj bez piercingu i tetovania!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
100÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. postup je veľmi jednoduchý a prípravu hravo zvládne aj „gazdiniak elév”; vo väčšom hrnci som vyškvaril kúsky údenej slaniny a na nej do sklovita orestoval pokrájanú stredne veľkú cibuľu; pridal som kúsky králičiny (zajačiny), premiešal a nechal na bielo „zatiahnúť”
  2. potom som povrch posypal kúskami pokrájanej veľkej zelenej papriky (ak máte papriku inej farby, kľudne použite takú, akú máte); teraz prišlo na rad všetko korenie (červená mletá paprika, čerstvo mleté čierne korenie, čerstvo mletý jalovec (borievka), asi KL soli (dosoliť sa dá vždy), pretlačené strúčiky cesnaku a na zjemnenie chuti asi PL masla; všetko som zľahka premiešal, minútku dve nechal pospájať chute a vône do požadovaného akordu, zalial horúcou vodou (kto chce, použije hovädzí, alebo slepačí vývar) a nechal, na strednom stupni ohrevu, necelú ½ hodinku prevrieť,
  3. po nej som pridal namočené sušené huby aj so šťavou, podľa potreby podlial horúcou vodou (alebo mäsovým vývarom), premiešal, priviedol do varu, ohrev nastavil maximálne na ¼, prikryl a asi hodinku dovaril (občas skontroloval, premiešal a doplnil vodu podľa potreby s maizenou na zahustenie); ak Vám špáradlo (toto drefko co panove po jedzeňu jedza) ľahko „vojde” do mäsa, je hotovo
  4. priebežne som pripravil ryžu; „klasika” = nalial som PL (2) oleja na dno vyššej panvice, nasypal 250÷333 ml ryže, krátko popražil, zalial 500÷666 ml vody, pridal KL soli, premiešal, vložil PL masla, prikryl a varil, až sa v ryži objavili takéto dierky,
  5. potom som vypol zdroj ohrevu, povrch ryže som posypal hrnčekom lístkov petržlenovej vňate a hrnčekom sterilizovaného hrášku, dôkladne no ľahko zmiešal
  6. a prikryté nechal „dôjsť” vo vlastnom teple.
  7. nuž a mohol som servírovať
  8. no a v mojom „sade” sa takto rozkošatila aj figa,
  9. s takýmito plodmi.