Vyprážaný double rezeň v jemnom župane fotorecept
Foto: sracz
Variant so strúhaným slovenským údeným oštiepkom „Liptov”, ale aj s chutou zmenou trojobalu na konečné vyprážanie. Konečný efekt zvýraznil kombinovaný zemiakový šalát, na ktorý Zobraziť celý popisVariant so strúhaným slovenským údeným oštiepkom „Liptov”, ale aj s chutou zmenou trojobalu na konečné vyprážanie. Konečný efekt zvýraznil kombinovaný zemiakový šalát, na ktorý som využil „zvyšky” z poslednej Štedrej večere. Mňa podnes blaží slastný pocit, že v tomto prevedení chutilo nielen švagrovi Lackovi a členom jeho rodiny, ale aj susedovcom. Výhoda tohoto postupu spočíva v jeho univerzálnosti použitia aj pre iné druhy mäsa… a predstavte si, že manželky chválili viac ako „páni tvorstva“!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 800-2 000 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby („Liptov”) |
|
podľa potreby (pretlačený) |
|
250-300 g (na plátky) |
|
podľa potreby (strúhaný) |
|
150-200 g |
|
2-3 KL |
|
7-8 ks |
|
2-3 PL |
|
podľa potreby |
|
Na vyprážanie: | |
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (čerstvé) |
|
Príloha: | |
podľa potreby (zemiaková kaša) |
|
Postup
-
1
Ak máte všetko vopred pripravené, nasledujúce „leporello či puzzle” je už doslova hračka! Pokrájané bravčové mäso zo stehna som vyklepal na tenké plátky, ktoré som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením; potom som jednu polovicu každého plátku potrel liptovskou plnotučnou horčicou a druhú pretlačeným cesnakom.
-
2
„Horčicovú polovicu” som prikryl polplátkom mortadely,
-
3
„ocesnakovanú” posypal strúhaným údeným oštiepkom a
-
4
„ozdobil” kúskami znojemských uhoriek.
-
5
Jednotlivé rezne som preložil (stačilo ½ s mortadelou chytiť medzi palec a ukazovák a „friško” preklopiť), následne zopol špáradlami a obojstranne jemne posypal hladkou múkou.
-
6
Vajíčka som rozklepol do dvoch misiek; žĺtky zmiešal so šľahačkovou smotanou a bielky so štipkou soli vyšľahal na hustý „sneh”; na pravej polovici alobalového hárku je preosiata strúhanka zo suchej parížskej bagetky.
-
7
Vo veľkej panvici som rozohrial emulziu zo slnečnicového oleja, bravčovej masti a masla,
-
8
„zjednotil” vajíčkový „sneh” s vyšľahanými žĺtkami,
-
9
zopnuté rezne zľahka obalil v strúhanke, namočil do „bielko-žĺtkovej perinky”,
-
10
opäť „pomojkal” v strúhanke i v „perinke” a
-
11
vypražil (asi na ½ ohreve) v tukovom trojboji (stačí krátko, tak 3-4´ na jednej strane; ak sa už okolo rezňa vytvoril červenohnedý golierik, mohol som ho obrátiť!
-
12
Nuž a na tanieri potom porcia vyzerala takto a
-
13
ani zemiakový žalát nebol na „zahodenie”!
-
14
… a „balanc” dezert ani tentoraz nechýbal. Jemný Pivonkin jabĺčník, za rcp i za „nakopnutie” jej opakovane ďakujem, som tentoraz upiekol v tortovej forme a zapečený bielkový sneh na povrchu som nahradil parížskym krémom dľa vlastnej receptúry! … bars fajne! ... ta ňe?
Ale teraz vazne. Velmi chutne masko. Kedysi sme robili rezne, ale nie plnene, ze sme nakoniec obalili v snehu a vyprazili
Spaleny na uhol