Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb fotorecept

lencsejani - fotkalencsejani, 7. júna 2014

Možno niektorí poznáte tento spôsob filetovania rýb, nie je to nič zložité a výsledok stojí za to. Klasický spôsob vyprážania podkovičiek z kapra asi Zobraziť celý popisMožno niektorí poznáte tento spôsob filetovania rýb, nie je to nič zložité a výsledok stojí za to. Klasický spôsob vyprážania podkovičiek z kapra asi využíva väčšina, ideme na filetovanie...

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks (na obalenie)
 (na obalenie)
 (na obalenie)




Postup

  1. 1

    Podarilo sa mi uloviť kapra, bol menší, ale radosť bola veľká. Zabil a očistil som ho. K filetovaniu potrebujeme veľmi ostrý nôž, ja som použil svoj vykosťovací, s dlhou úzkou čepeľou. Z ryby som odrezal hlavu, chvost aj plutvy a odstránil vnútornosti, dobre som ju umyl. Začíname rezom vedeným popri chrbtovej kosti smerom od hlavy a vedieme ho tesne pozdĺž chrbtice, kopírujúc krivky chrbtice. Druhou rukou pridržiavame odrezané mäso, nerobíme hlboký rez.

    Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej postupujeme tak, že si oddeľujeme mäso od kostí malými, úplne pri kostiach vedenými plochými rezmi

    Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddelíme jeden bok ryby, pokračujeme druhým bokom tak isto, od chrbtovej kosti smerom k bruchu. Na oddelenej časti sa nám ukáže akýsi trojuholník, ktorý odrežeme, vzniknú dva pláty filé. Urobíme tak aj s druhým odrezaným bokom.

    Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu vidieť oddelený trup a filety, na pravej strane je jeden bok rozdelený na trojuholník a zvyšok filetu sa narezáva priečne až po kožu.

    Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Narezanie filetu priečne až po kožu sa robí kvôli kostiam, takto sa porežú a nemusíme mať obavy. Zárezy robíme asi vo vzdialenosti 4mm a iba na hrubšej (obdĺžnikovej) časti filetu. Takto je mäso pripravené na tepelnú úpravu alebo k zamrazeniu.

    Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Trup ryby použijeme na rybaciu polievku, počkáme, kým sa nazbiera viac trupov, pridáme aj kúsky iných rýb, prípadne hlavy a uvaríme vynikajúce halászlé, recept tiež pridám na to svoje. Filé osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, obalíme v trojobale a vypražíme na horúcom oleji. Manželka upiekla zemiaky v rúre a pripravila limenézu podľa receptu od @mijaita, dala do nej čerstvý kôpor. Veľmi sa hodila k tejto pochúťke. Prajem vám úspešné filetovanie a dobrú chuť:-)

    Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

safran
Prvý recept na vareche a hneď majstrovský :-) spokojne mohol skončiť aj v bode 5 ako samostatný recept na filetovanie :-))) takto ho možno bude iba ten, čo chce kapra vyprážať. Niet nad čerstvú rybu :-) a ešte vlastnoručne ulovenú... ste si urobili Vianoce :-))
kukulienka71
Ja by som sa na to dala, pekne si to predviedol! Vyprážaného kapra mám rada, len ma odrádza vyberanie kostičiek, takto to bude oveľa lepší pôžitok ;-) Kto nemá rád, nemusí vyprážať, 5*, si šikovný!
taxitaxi
Ako pravý rybár vieš rybu uloviť,profesionálne spracovať a následne chutne pripraviť. Už v tom máš prax a mne ostáva spracovávať lososa z obchodu .... Veľmi pekný recept!
mesiar50
Chutne pripravena rybka.Chystam sa robit halaszle,takze sa mi tvoj skvely pracovny postup ohladom filetovania rozhodne zide.Dakujem ti.
salinka
Takže filetovanie rýb som za podrobného študovanie tvojich bodov 1-5 teoreticky zvládla, už mi chýba prakticky len zohnať takú peknú, čerstvú rybičku :-( Čo by som ja za ňu dala.
radulienka
Kupujem kaprie filé v obchode, ale takto si ho môžem aj sama upraviť, vďaka za technológiu a vitaj na vareche a pridávaj ďalšie takéto super veci...
lencsejani
@salinka , :-) treba len spoznat dobreho rybára a mozes mat cerstvu rybicku na stole,urcite aj okolo Vás sa nájde. dakujem.
afataga
videla som na nete filetovanie, skusala som pstruha, co mi moc neslo, lebo bola maly potvora, s lososom to bolo lahsie, chce to cvik, ale da sa, podkovy neznasam, je to plne kosti, to ma nebavi oberat :-), pekne si to popisal a obed vyzera dobre
eviana
@lencsejani , super spracovaný návod ako si z kapra spraviť dokonalé filety, veľmi chválim - určite sa mnohým hodí. Ja sa do toho radšej môjmu chlapovi miešať nebudem - ten ako rybár tieto grífy ovláda perfektne...
Pekný úvodný recept, vitaj na vareche a nech sa Ti darí :)
jozka2
Akosi mi tento recept unikol,klobuk dole.5* I ked neskoro.
bubaya
Veľmi pekný a zrozumiteľný návod. Ja viem vyfiletovať aj pstruha, akurát potom sú kúsky toľké ako bobkový list.
klukodvody
Krásný výsledek na talíři, perfektní popis a ukázka filetování. Máš můj obdiv je to profi práce a té si opravdu cením. Díky a přejeme krásné a pohodové svátky.
sovka62
Takto toto je návod na nezaplatenie, každý, kto pripravuje kapra sa musí potešiť. Ja by som asi pred tým mala rešpekt, ale našťastie, my kapra nemávame. Ja som na ryby alergická a manžel má radšej pstruhy. Tie mu ale viem vykostiť tak, že sú bez kostí, ale nie kým sú surové, až po tepelnej úprave.
klukodvody
Ještě jednu věc. Umím s rybami dost, ale teď máme souseda a ten nás průběžně zásobuje líny a cejny. Nenajdeš prosím někde dobrou radu? Cejn ještě jde, ale lín už není až tak jednoduchý na přípravu. Díky a vlastně vítej mezi námi.
evanaaa
Recept mám uložený, vidím, že bol pridaný pred tromi rokmi a zaujímavé, že sa vrátil sem znovu, asi preto, lebo je aktuálny......mimochodom, inú rybu ako kapra na Vianoce nerobíme, máme ho teda len raz v roku, ale ani my nerobíme podkovičky, ale ho porcujeme ako rezne, lepšie sa to vypráža aj je, no nefiletujeme, neovládame to, ale dá sa aj tak jesť.
lencsejani
@Klukodvody (24.12.2017 11:42) Zdravím a moc dekuju. Podstatné je , že ryby všetky druhu dopredu nasolíme min 2 hod. pred varením,pečením atd.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia