Vyprážané filety z kapra, podrobný návod na filetovanie rýb (fotorecept)

Autor receptu: lencsejani

Možno niektorí poznáte tento spôsob filetovania rýb, nie je to nič zložité a výsledok stojí za to. Klasický spôsob vyprážania podkovičiek z kapra asi využíva väčšina, ideme na filetovanie...

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Podarilo sa mi uloviť kapra, bol menší, ale radosť bola veľká. Zabil a očistil som ho. K filetovaniu potrebujeme veľmi ostrý nôž, ja som použil svoj vykosťovací, s dlhou úzkou čepeľou. Z ryby som odrezal hlavu, chvost aj plutvy a odstránil vnútornosti, dobre som ju umyl. Začíname rezom vedeným popri chrbtovej kosti smerom od hlavy a vedieme ho tesne pozdĺž chrbtice, kopírujúc krivky chrbtice. Druhou rukou pridržiavame odrezané mäso, nerobíme hlboký rez.
  2. Ďalej postupujeme tak, že si oddeľujeme mäso od kostí malými, úplne pri kostiach vedenými plochými rezmi
  3. Oddelíme jeden bok ryby, pokračujeme druhým bokom tak isto, od chrbtovej kosti smerom k bruchu. Na oddelenej časti sa nám ukáže akýsi trojuholník, ktorý odrežeme, vzniknú dva pláty filé. Urobíme tak aj s druhým odrezaným bokom.
  4. Tu vidieť oddelený trup a filety, na pravej strane je jeden bok rozdelený na trojuholník a zvyšok filetu sa narezáva priečne až po kožu.
  5. Narezanie filetu priečne až po kožu sa robí kvôli kostiam, takto sa porežú a nemusíme mať obavy. Zárezy robíme asi vo vzdialenosti 4mm a iba na hrubšej (obdĺžnikovej) časti filetu. Takto je mäso pripravené na tepelnú úpravu alebo k zamrazeniu.
  6. Trup ryby použijeme na rybaciu polievku, počkáme, kým sa nazbiera viac trupov, pridáme aj kúsky iných rýb, prípadne hlavy a uvaríme vynikajúce halászlé, recept tiež pridám na to svoje. Filé osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, obalíme v trojobale a vypražíme na horúcom oleji. Manželka upiekla zemiaky v rúre a pripravila limenézu podľa receptu od @mijaita, dala do nej čerstvý kôpor. Veľmi sa hodila k tejto pochúťke. Prajem vám úspešné filetovanie a dobrú chuť:-)