Pistáciový koláč
Pistáciový koláč

Výborný kysnutý pistáciový veniec fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 20. marca 2021
Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept)
Foto: siuuu

Kysnuté koláče mám rada, ale veľmi ich nemôžem jesť, takže ich robím iba výnimočne. Ale tomuto som jednoducho neodolala. Inšpirácia je z časopisu Kulinarium, recept som iba jemnučko doťukla podľa seba. Po upečení padla za vlasť hneď tretina a asi by sme zjedli aj celý, keby sme nemysleli aj na ostatných členov rodiny. Najlepší je samozrejme čerstvý, ako všetky kysnuté koláče.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2021/03/kysnuty-pistaciovy-savarin.html

30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
300 ml vlažné
60 g
10 g
50 g zmäknuté
štipka
Náplň:
60-70 g rozpustené
60-70 g
50 g (na hrubšie posekané)
Sirup na poliatie:
120 ml
100 g
1 PL
1/3 citróna
1/2 - 1 ČL (alebo vanilkový extrakt)
2-3 kvapky (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto vypracujeme cesto a necháme vykysnúť cca hodinu alebo pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem (ja som zarobila deň pred pečením pred polnocou a nechala som kysnúť na hornej poličke v chladničke prikryté do druhého dňa poobedia). Vykysnuté cesto na vhodnej podložke rozvaľkáme na obdĺžnik (cca 40 x 30 cm), potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom a sekanými pistáciami, a po dĺžke zrolujeme.

    Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po zrolovaní po dĺžke rozrežeme na tri časti, ktoré spletieme do vrkoča, z ktorého vo forme vyloženej papierom na pečenie (dno) vytvoríme veniec (ja som urobila veniec na podložke, ale veľmi zle sa prenášal do formy - rozpadal sa a musela som ho vo forme nanovo vytvarovať).

    Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Veniec pred pečením...

    Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dno formy som vyložila papierom na pečenie...

    Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 30-40 minút, podľa toho ako ktorá rúra pečie. Mne stačilo 30 minút.

    Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup. Do menšieho hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu a varíme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom pridáme vanilku alebo vanilkový extrakt, minútku prevaríme a odstavíme z plameňa. Ja som po odstavení pridala ešte pár kvapiek ružovej vody (určenej na potravinárske účely), ktorá sa mi tak nejako hodila k pistáciám, ale nie je to potrebné. Koláč hneď po vybratí z rúry priamo vo forme polejeme polovicou sirupu a po chvíli keď vsiakne polejeme zvyškom. Formu postavte pred polievaním na nejakú podložku, trocha sirupu vylezie spodkom formy. Po upečení som posypala trochou pistácií a sušenými ružovými lupienkami, ktoré som si minulý rok nasušila z našej ružičky.

    Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A potom už iba vychutnávame túto dobrotu - najlepší je čerstvý, ale nemusíte mať obavy, do druhého dňa zrejme nezostane - je prudko žravý.

    Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá veru luxusne, o chuti nepochybujem. Málokedy síce pečiem kysnuté (hoci mám veľmi rada, akurát to u mňa nemá veľmi kto jesť), ale tento si ukladám a príležitostne veru skúsim.
siuuu
Ďakujem dievčatá - ja kysnuté pečiem tak 1-2x ročne, ale tomuto som fakt neodolala a bol aj chuťovo úžasný - ten sirup a pistácie - no jedna báseň to bola.
betka11
@matvejka (21.3.2021 11:09)

Skús ešte raz kuk do rcp,je tam maslo.
Zaujímavý recept a stojí za vyskúšanie.
1x siuuu
siuuu
@matvejka (21.3.2021 11:09)

Ďakujem za upozornenie - maslo mi písaní receptu vypadlo, ale už som ho dopísala.
siuuu
@betka11 (21.3.2021 12:45)

Maslo mi pri písaní receptu vypadlo - ale na základe správneho postrehu @matvejka som ho doplnila.