Výborný kysnutý pistáciový veniec fotorecept
Foto: siuuu
Kysnuté koláče mám rada, ale veľmi ich nemôžem jesť, takže ich robím iba výnimočne. Ale tomuto som jednoducho
neodolala. Inšpirácia je z časopisu Zobraziť celý popisKysnuté koláče mám rada, ale veľmi ich nemôžem jesť, takže ich robím iba výnimočne. Ale tomuto som jednoducho
neodolala. Inšpirácia je z časopisu Kulinarium, recept som
iba jemnučko doťukla podľa seba. Po upečení padla za vlasť hneď tretina a asi by sme
zjedli aj celý, keby sme nemysleli aj na ostatných členov rodiny. Najlepší je samozrejme
čerstvý, ako všetky kysnuté koláče.
Zdroj: Môj blog dobrotynatanieri.blogspot.com
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
300 ml vlažné |
|
60 g |
|
10 g |
|
50 g zmäknuté |
|
štipka |
|
Náplň: | |
60-70 g rozpustené |
|
60-70 g |
|
50 g (na hrubšie posekané) |
|
Sirup na poliatie: | |
120 ml |
|
100 g |
|
1 PL |
|
1/3 citróna |
|
1/2 - 1 ČL (alebo vanilkový extrakt) |
|
2-3 kvapky (nemusí byť) |
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto vypracujeme cesto a necháme vykysnúť cca hodinu alebo pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem (ja som zarobila deň pred pečením pred polnocou a nechala som kysnúť na hornej poličke v chladničke prikryté do druhého dňa poobedia). Vykysnuté cesto na vhodnej podložke rozvaľkáme na obdĺžnik (cca 40 x 30 cm), potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom a sekanými pistáciami, a po dĺžke zrolujeme.
-
2
Po zrolovaní po dĺžke rozrežeme na tri časti, ktoré spletieme do vrkoča, z ktorého vo forme vyloženej papierom na pečenie (dno) vytvoríme veniec (ja som urobila veniec na podložke, ale veľmi zle sa prenášal do formy - rozpadal sa a musela som ho vo forme nanovo vytvarovať).
-
3
Veniec pred pečením...
-
4
Dno formy som vyložila papierom na pečenie...
-
5
Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 30-40 minút, podľa toho ako ktorá rúra pečie. Mne stačilo 30 minút.
-
6
Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup. Do menšieho hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu a varíme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom pridáme vanilku alebo vanilkový extrakt, minútku prevaríme a odstavíme z plameňa. Ja som po odstavení pridala ešte pár kvapiek ružovej vody (určenej na potravinárske účely), ktorá sa mi tak nejako hodila k pistáciám, ale nie je to potrebné. Koláč hneď po vybratí z rúry priamo vo forme polejeme polovicou sirupu a po chvíli keď vsiakne polejeme zvyškom. Formu postavte pred polievaním na nejakú podložku, trocha sirupu vylezie spodkom formy. Po upečení som posypala trochou pistácií a sušenými ružovými lupienkami, ktoré som si minulý rok nasušila z našej ružičky.
-
7
A potom už iba vychutnávame túto dobrotu - najlepší je čerstvý, ale nemusíte mať obavy, do druhého dňa zrejme nezostane - je prudko žravý.
Skús ešte raz kuk do rcp,je tam maslo.
Zaujímavý recept a stojí za vyskúšanie.
Ďakujem za upozornenie - maslo mi písaní receptu vypadlo, ale už som ho dopísala.
Maslo mi pri písaní receptu vypadlo - ale na základe správneho postrehu @matvejka som ho doplnila.