Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Rýchly marhuľovo-pistáciový koláč

dorenika - fotkadorenika, 9. júla 2021
Rýchly marhuľovo-pistáciový koláč
Foto: Dorenika

Vláčny a lepkavý marhuľovy koláč s pistáciami pripomína dovolenku v Maroku. Veľmi jednoduchý na prípravu, ktorú zvládne každý.
Zdroj: Recipes Sainsbury's

8-10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

225 g
1,5 KL
z 1 pomaranča
200 g (nesolené)
125 g
3 ks veľké
50 g vylúpané
3 PL
411 g zavárané
5 PL




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C (s ventilátorom na 160 °C). Štvorcovú tortovú formu (20x20 cm) s voľným dnom vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame spolu múku, prášok do pečiva a nastrúhanú pomarančovú kôru.

  2. 2

    V samostatnej veľkej miske vyšľaháme maslo a cukor. Postupne pridávame vajcia a miešame pokým nebudú dobre zapracované. Nakoniec vmiešame polovicu nasekaných pistácií, múčnu zmes a mlieko. Cesto nalejeme do tortovej formy a vrch vyrovnáme.

  3. 3

    Polovicu marhúľ rozložíme na vrch koláča (mierne sa zapustia), potom pečieme v strede predhriatej rúry 35 - 40 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu cesta nevyjde čistá.

  4. 4

    Medzitým vo vodnom kúpeli ohrejeme marhuľový džem aby bol riedky a roztierateľný. Ja používam z obchodu, ak máte domáci a je taký, ako moja babi robí, tak netreba :)

  5. 5

    Keď je koláč upečený a ešte teplý, po vrchu po lyžičkách polejeme džemom, ktorý sme zmiešali s 6 PL marhuľového nálevu (z kompótu) a necháme ho vsiaknuť do teplého koláča. Vrch posypeme zvyšnými pistáciami a koláč necháme vo forme vychladnúť. Vychladnutý vyberieme z formy, nakrájame na porcie a podávame.

    Rýchly marhuľovo-pistáciový koláč - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia