Pistáciový koláč

Výborný kysnutý pistáciový veniec (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Kysnuté koláče mám rada, ale veľmi ich nemôžem jesť, takže ich robím iba výnimočne. Ale tomuto som jednoducho neodolala.* Inšpirácia je z časopisu Kulinarium, recept som iba jemnučko doťukla podľa seba. Po upečení padla za vlasť hneď tretina a asi by sme zjedli aj celý, keby sme nemysleli aj na ostatných členov rodiny. Najlepší je samozrejme čerstvý, ako všetky kysnuté koláče.

30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto vypracujeme cesto a necháme vykysnúť cca hodinu alebo pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem (ja som zarobila deň pred pečením pred polnocou a nechala som kysnúť na hornej poličke v chladničke prikryté do druhého dňa poobedia). Vykysnuté cesto na vhodnej podložke rozvaľkáme na obdĺžnik (cca 40 x 30 cm), potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom a sekanými pistáciami, a po dĺžke zrolujeme.
  2. Po zrolovaní po dĺžke rozrežeme na tri časti, ktoré spletieme do vrkoča, z ktorého vo forme vyloženej papierom na pečenie (dno) vytvoríme veniec (ja som urobila veniec na podložke, ale veľmi zle sa prenášal do formy - rozpadal sa a musela som ho vo forme nanovo vytvarovať).
  3. Veniec pred pečením...
  4. Dno formy som vyložila papierom na pečenie...
  5. Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 30-40 minút, podľa toho ako ktorá rúra pečie. Mne stačilo 30 minút.
  6. Pokiaľ sa pečie koláč, pripravíme si sirup. Do menšieho hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu a varíme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom pridáme vanilku alebo vanilkový extrakt, minútku prevaríme a odstavíme z plameňa. Ja som po odstavení pridala ešte pár kvapiek ružovej vody (určenej na potravinárske účely), ktorá sa mi tak nejako hodila k pistáciám, ale nie je to potrebné. Koláč hneď po vybratí z rúry priamo vo forme polejeme polovicou sirupu a po chvíli keď vsiakne polejeme zvyškom. Formu postavte pred polievaním na nejakú podložku, trocha sirupu vylezie spodkom formy. Po upečení som posypala trochou pistácií a sušenými ružovými lupienkami, ktoré som si minulý rok nasušila z našej ružičky.
  7. A potom už iba vychutnávame túto dobrotu - najlepší je čerstvý, ale nemusíte mať obavy, do druhého dňa zrejme nezostane - je prudko žravý.