Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch fotorecept
Foto: lyali
Fašírka, či sekaná inak. Plnená praženicou, do ktorej sa mi usypalo veľa zeleného póru, a syrom. Pre zelený pór v praženici a zelenej kelovej Zobraziť celý popisFašírka, či sekaná inak. Plnená praženicou, do ktorej sa mi usypalo veľa zeleného póru, a syrom. Pre zelený pór v praženici a zelenej kelovej prílohe - vodníkov. Servírované ako kvet - inšpirované včerajším sviatkom MDŽ. A pečené v hlinených kvetináčikoch - inšpirované receptom "Briošky v kvetináči" od @evusik. Túžila som po zapekacích minipohárikoch a mám nakoniec hlinené kvetináčiky, ktoré sú lacnejšou alternatívou a zapekané jedlo má zaujímavý tvar, s ktorým sa dá pri servírovaní čarovať :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g,mleté |
|
1 ks, z predošlého dňa |
|
150 ml |
|
1 ks |
|
1 KL,pretlačený |
|
1/2 KL |
|
1/3 KL |
|
1/2 KL |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Plnka: | |
4 ks |
|
30 g |
|
1/3 ks |
|
|
|
|
|
(použila som kúsok z neúdenej parenice)(použila som kúsok z neúdenej parenice) |
|
Postup
-
2
V mise dôkladne zmiešame mleté bravčové pliecko, rožok namočený v mlieku, vajce, pretlačený cesnak, sladkú mletú paprika, čierne mleté korenie, soľ, sójovú omáčku.
-
3
Kvetináčiky o hornom priemere 9cm (výška 8,5cm) som umyla, osušila, vytrela masťou (mala som husaciu) a vysypala strúhankou. Dno som prekryla kolieskom z papieru na pečenie (kvetináče majú dierku). Odkukané od @evusik. Na uvedené množstvo odporúčam viac ako 4kvetináčiky (aspoň 5ks). Ja som nepredvídavo kúpila tesne pred prípravou receptu len 4...
-
4
Z oleja, nakrájaného póru a tvrdej salámy, bylinkovej soli pripravíme praženicu.
-
5
Kvetináčiky vystelieme fašírkovou zmesou tak, aby v strede bola jamka na plnku (pomáhala som si prstami namočenými striedavo do vody a strúhanky).
-
6
Jamky naplníme praženicou.
-
7
Do praženice vložíme kúsok syra (z neúdenej parenice som odkrojila asi 4cm kúsok a prekrojila pozdĺžne na polovicu).
-
8
Syr nenatlačme do plnky celý - vykúkajúci syr z plnky ohnime na plnku - pri pečení sa z neho spraví kôrka :-)
-
9
Naplnené kvetináčiky prikryjeme alobalom lesklou stranou dolu, položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 40-45min. Potom odokryjeme a necháme zapiecť syr.
-
10
Upečené :-)
-
11
Nožíkom oddelíme mäsíčko od stien kvetináča a vyklopíme.
-
12
A servírujeme napr. takto: :-)
-
13
Alebo takto na kelovom šalátiku :-) Pri milovníkov kelu narýchlo recept: 1/2 kelovej hlávky nakrájame a zalejeme vriacou vodou - necháme spariť. Zatiaľ 1mrkvu nastrúhame najemno a pokrájame 1paradajku. Na oleji v hrnci (v ňom budeme dorábať šalát) opečieme s trochou cukru a mletou rascou 1cibuľu (červenú cibuľu rozkrojím napr. na osminky a rozoberiem na lupene). Pridáme na rezančeky nakrájané plátky anglickej slaniny. Kel scedíme a pridáme k cibuľovej zmesi. Ochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, sójovou omáčkou. Prehrejeme. Vypneme. Pridáme mrkvu a paradajky. Ešte premiešam s citrónovou šťavou a práškovým cukrom.
-
14
Alebo takto (listy z cuketovej šupky, stonka z jarnej cibuľky, stred kvetu z póra) : :-) Nechala som sa inšpirovať včerajším sviatkom nás všetkých žien - tak na nás, dámy
nie vážne, moc pekný recept a krásne aranžmá a krásne foto, gratulujem k tvorivej práci :-)
Ja nemám také nádobky na pečenie, ale niečo vymyslím.