Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Viničkový koláč naopak

helena10 - bez fotkyhelena10, 18. júla 2024
Viničkový koláč naopak
Foto: helena10

Sladkokyslý osviežujúci ovocný koláč. V našom regióne červené ríbezle voláme viničky.

35-40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Červenoríbezľová (viničková) zmes:
450 g (viničky)
3-4 PL
1 PL (alebo škrob)
Cesto:
2 ks (veľkosť M)
160 g
1 PL
štipka
75 ml
230 ml
230 g
2 KL
1 KL
Smotanová poleva:
200 g (16 %)
2-3 PL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Na cesto vyšľahám vajcia, cukry, štipku soli. Nasleduje olej, jogurt a napokon hladká múka premiešaná s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Cesto je hotové.

  2. 2

    Okrúhly plech s priemerom 25 cm vyložím papierom na pečenie, ktorý namastím maslom a maslo posypem kryštálovým cukrom. Viničky (červené ríbezle) obalím v Zlatom klase a nasypem rovnomerne na dno formy na cukor. Na viničky v plechu vylejem a rovnomerne rozotriem cesto.

  3. 3

    Vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov pečiem 35-40 minút. Skontrolujem špajľou. Každý sa riadi podľa vlastnej rúry.

  4. 4

    Upečený koláč pomocou taniera obrátim a vyklopím naopak – viničky sú na vrchu koláča. Opatrne odstránim papier na pečenie.

  5. 5

    Ešte na horúci koláč hneď natriem smotanovú polevu a nechám vychladnúť. Na polevu som všetky ingrediencie vareškou vymiešala spolu. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

hanis
Koláček vypadá nádherně! Vinič nemám, ale zkusím s borůvkami. děkuji za jednoduchý a osvěžující recept.
haji
Fajn suroviny, jednoduchý postup, i velikost korpusu je fajn. Díky za inspiraci.
zinnajdha
Dobrý deň, Helena!
Ako malá som nevedela, čo sú ríbezle.. Teraz som sa vrátila do minulosti. Viničky, viničky krásny názov. Koláčik najbližšie upečiem. Už je uložený . 😲😀
helena10
@zinnajdha , teší ma, že sa koláč páči a že som Ti mojim koláčom navodila pekné spomienky. 🤗 Pekný deň prajem.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia