Viničkový koláč naopak
Foto: helena10
Sladkokyslý osviežujúci ovocný koláč. V našom regióne červené ríbezle voláme viničky.
na 175-180 °C
Suroviny
Červenoríbezľová (viničková) zmes: | |
450 g (viničky) |
|
|
|
3-4 PL |
|
1 PL (alebo škrob) |
|
Cesto: | |
2 ks (veľkosť M) |
|
160 g |
|
1 PL |
|
štipka |
|
75 ml |
|
230 ml |
|
230 g |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
Smotanová poleva: | |
200 g (16 %) |
|
2-3 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Na cesto vyšľahám vajcia, cukry, štipku soli. Nasleduje olej, jogurt a napokon hladká múka premiešaná s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Cesto je hotové.
- 2
Okrúhly plech s priemerom 25 cm vyložím papierom na pečenie, ktorý namastím maslom a maslo posypem kryštálovým cukrom. Viničky (červené ríbezle) obalím v Zlatom klase a nasypem rovnomerne na dno formy na cukor. Na viničky v plechu vylejem a rovnomerne rozotriem cesto.
- 3
Vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov pečiem 35-40 minút. Skontrolujem špajľou. Každý sa riadi podľa vlastnej rúry.
- 4
Upečený koláč pomocou taniera obrátim a vyklopím naopak – viničky sú na vrchu koláča. Opatrne odstránim papier na pečenie.
- 5
Ešte na horúci koláč hneď natriem smotanovú polevu a nechám vychladnúť. Na polevu som všetky ingrediencie vareškou vymiešala spolu. Dobrú chuť.
Tiež ríbezľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ako malá som nevedela, čo sú ríbezle.. Teraz som sa vrátila do minulosti. Viničky, viničky krásny názov. Koláčik najbližšie upečiem. Už je uložený . 😲😀