Ríbezľový koláč

Viničkový koláč naopak

Autor receptu: helena10

Sladkokyslý osviežujúci ovocný koláč. V našom regióne červené ríbezle voláme viničky.

35-40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vyšľahám vajcia, cukry, štipku soli. Nasleduje olej, jogurt a napokon hladká múka premiešaná s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Cesto je hotové.
  2. Okrúhly plech s priemerom 25 cm vyložím papierom na pečenie, ktorý namastím maslom a maslo posypem kryštálovým cukrom. Viničky (červené ríbezle) obalím v Zlatom klase a nasypem rovnomerne na dno formy na cukor. Na viničky v plechu vylejem a rovnomerne rozotriem cesto.
  3. Vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov pečiem 35-40 minút. Skontrolujem špajľou. Každý sa riadi podľa vlastnej rúry.
  4. Upečený koláč pomocou taniera obrátim a vyklopím naopak – viničky sú na vrchu koláča. Opatrne odstránim papier na pečenie.
  5. Ešte na horúci koláč hneď natriem smotanovú polevu a nechám vychladnúť. Na polevu som všetky ingrediencie vareškou vymiešala spolu. Dobrú chuť.