Vianočný perník s marcipánom
Foto: siuuu
Perník máme radi, je to jednoduchý, rýchlo pripravený koláčik, ktorý nikdy nesklame. Robievam ho potretý džemom a posypaný strúhaným kokosom, alebo poliaty čokoládou, Zobraziť celý popisPerník máme radi, je to jednoduchý, rýchlo pripravený koláčik, ktorý nikdy nesklame. Robievam ho potretý džemom a posypaný strúhaným kokosom, alebo poliaty čokoládou, v lete s jahodovou omáčkou. Tentoraz som ho doplnila marcipánom a jednoduchým krémom. Je to taká slávnostnejšia verzia a určite by obstál aj ako vianočná maškrta.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 ks |
|
200 g |
|
50 ml |
|
80 g |
|
200 ml |
|
1 PL |
|
1/2 bal. |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 ČL (alebo voňavé korenie) |
|
1 PL |
|
150-200 g |
|
50 g |
|
Krém: | |
250 g |
|
1-2 PL |
|
100 ml |
|
300 g |
|
Postup
-
1
Cesto na perník pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Ja najskôr zmiešam všetky suché suroviny (múka, cukor, sóda bikarbóna, kypriaci prášok do perníka, kakao - pridávam aj štipku soli, ktorú som zabudla uviesť medzi suroviny). Pridám mokré suroviny (vajce, olej, mlieko, džem), kandizované ovocie a posekanú čokoládu obalené v múke a premiešam. Pečiem v rúre zohriatej na 180 °C cca 15-20 mint (vyskúšam špajdľou) na pekáči vyloženom papierom na pečenie. Táto dávka je na menší pekáč (25 x 32 cm), ak chcete robiť na veľký plech, suroviny treba zdvojnásobiť. Upečený perník necháme vychladnúť, obrátime, stiahneme papier.
- 2
Na krém vyšľahám mascarpone s cukrom a smotanou. Množstvo cukru si samozrejme každý môže upraviť podľa svojej chuti.
- 3
Marcipán som vyvaľkala na pocukrovanej podložke a pomocou valčeka som ho preniesla na vychladnutý perník, uhladila som, a obkrojila podľa tvaru koláča.
- 4
Na marcipán som natrela tenkú vrstvu krému a nechala som stuhnúť.
Tiež perníkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ach, ten spieva...
Ďakujem ... to nie sú šípky, sú to plody dráča - nezohnala som ríbezle, tak kvôli foto som použila to čo záhrada dala ... ale šípky budú super ak máte.
Ďakujem veľmi pekne za milý komentár.
Ďakujem ... ja mám perník najradšej v tej najjednoduchšej variante (s džemom) alebo s ovocnou omáčkou, ale bola som zvedavá na kombináciu s marcipánom a krémom, a páčil sa mi aj ten kontrast tmavého cesta a bieleho vrchu ... chuťovo to ladí spolu výborne.
Mam otazku, myslis, ze by to bolo dobre aj keby som dala na pernik krem a potom navrch marcipan? Rada by som pocula tvoj nazor, kedze si pernil robila .... nesmykalo by sa to pri krajani? Dakujem za odpoved.
Ďakujem Olinecka a chcem sa ti poďakovať za posunutie tvojej vyhranej knižky z minulého mesiaca, určite nejaké receptíky poskúšam a pridám aj sem na Varechu.
Ďakujem za milý komentár ... no ja ti neviem čo by urobil marcipán navrchu, či by neobschol alebo sa nerozpustil na kréme (asi by záležalo aj na druhu krému) - s marcipánom nemám veľa skúseností, použila som iba pár krát - väčšinou do cesta, alebo na ozdobu - na želatíne sa mi rozpúšťal, neznáša vodu a myslím si že aj pod tým krémom dlho nevydržal - preto som robila iba malý plech, aby sa to rýchlo pojedlo - tých pár hodín vydržal celkom v pohode.