Perníkový koláč
Perníkový koláč

Perník z kyslého mlieka bez vajec

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 6. augusta 2025

Rýchly jednoduchý perník bez váženia z kyslého mlieka.

40
porcií
15 (+ chladnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 ml
500 ml
100 ml
700 ml
2 PL
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
Na potretie:
Čokoládová poleva:
200 g (52 %)
200 ml (33 %)



Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto spolu ručným mixérom vymiešame na hladké cesto. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme (20 minút na 180 °C).

  2. 2

    Ešte teplý perník potrieme džemom.

  3. 3

    Poleva: Do horúcej smotany nalámeme čokoládu . Počkáme kým čokoláda povolí a potom vymiešame hladkú polevu.

  4. 4

    Vychladnutý perníkový koláč polejeme čokoládovou polevou. Keď poleva stuhne, perník pokrájame na kocky.

Diskusia k receptu

mirmimka
Vyzerá veľmi pekne,určite aj chutí.Chcem sa opýtať,tých 700ml múky je 700g ?, a kyslé mlieko môže byť aj acidofilné,kefírové, či iné,ak nekúpim to kyslé? Ďakujem
mamamaria1
Recept na koláč asi 50 rokov starý. A možno aj viac. Veľmi dobrý, piekla som ho už 1000x.
V pôvodnom recepte nebolo perníkové korenie, len kakao, ale ja ho robím aj bez kakaa a pridávam podľa nálady škoricu, vanilku, hrozienka, orechy, ovocie podľa sezóny, jednoducho to, čo mi príde pod ruku.