Perníkový koláč

Vianočný perník s marcipánom

Autor receptu: siuuu

Perník máme radi, je to jednoduchý, rýchlo pripravený koláčik, ktorý nikdy nesklame.* Robievam ho potretý džemom a posypaný strúhaným kokosom, alebo poliaty čokoládou, v lete s jahodovou omáčkou. Tentoraz som ho doplnila marcipánom a jednoduchým krémom. Je to taká slávnostnejšia verzia a určite by obstál aj ako vianočná maškrta.

12-15
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto na perník pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Ja najskôr zmiešam všetky suché suroviny (múka, cukor, sóda bikarbóna, kypriaci prášok do perníka, kakao - pridávam aj štipku soli, ktorú som zabudla uviesť medzi suroviny). Pridám mokré suroviny (vajce, olej, mlieko, džem), kandizované ovocie a posekanú čokoládu obalené v múke a premiešam. Pečiem v rúre zohriatej na 180 °C cca 15-20 mint (vyskúšam špajdľou) na pekáči vyloženom papierom na pečenie. Táto dávka je na menší pekáč (25 x 32 cm), ak chcete robiť na veľký plech, suroviny treba zdvojnásobiť. Upečený perník necháme vychladnúť, obrátime, stiahneme papier.
  2. Na krém vyšľahám mascarpone s cukrom a smotanou. Množstvo cukru si samozrejme každý môže upraviť podľa svojej chuti.
  3. Marcipán som vyvaľkala na pocukrovanej podložke a pomocou valčeka som ho preniesla na vychladnutý perník, uhladila som, a obkrojila podľa tvaru koláča.
  4. Na marcipán som natrela tenkú vrstvu krému a nechala som stuhnúť.