40 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
| 300 g | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 70 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
| hrsť | 
                                                             | 
                                                    
| 20 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie: | |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Na posypanie: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
V 100 ml teplého mlieka rozmiešame sušeného droždie a 1 PL cukru kryštál. Necháme 5-10 minút postáť.
- 2
 Do preosiatej múky zapracujeme zmäknuté maslo, 2 vajcia, strúhanú citrónovú kôru, štipku soli, prilejeme kvások a zvyšok mlieka a prášok do pečiva. Vypracujeme kompaktné cesto a necháme kysnúť 1 h na teplom mieste.
- 3
 Keď je cesto vykysnuté, pridáme hrozienka predtým namočené v rume, zapletieme vianočku a necháme ju ešte 20 minút podkysnúť na teplom mieste. Zaistíme špajdľami. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí.
                                                    - 4
 Pečieme na 180 stupňov cca 40 minút.
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    




                                                        
                                                    
 


kypriaci dávam len preto, aby rýchlo nestvrdla, nie je nutný