Vianočka

Vianočka

Autor receptu: bibuskam

40 minút
na 180 °C

Postup

  1. V 100 ml teplého mlieka rozmiešame sušeného droždie a 1 PL cukru kryštál. Necháme 5-10 minút postáť.
  2. Do preosiatej múky zapracujeme zmäknuté maslo, 2 vajcia, strúhanú citrónovú kôru, štipku soli, prilejeme kvások a zvyšok mlieka a prášok do pečiva. Vypracujeme kompaktné cesto a necháme kysnúť 1 h na teplom mieste.
  3. Keď je cesto vykysnuté, pridáme hrozienka predtým namočené v rume, zapletieme vianočku a necháme ju ešte 20 minút podkysnúť na teplom mieste. Zaistíme špajdľami. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí.
  4. Pečieme na 180 stupňov cca 40 minút.