Vianočka (fotorecept)

Autor receptu: mkbosorka

Recept som dostala od mojej svokry (babiny). Každý rok na Štedrý deň pečie výbornú vianočku. Ja milujem kysnuté koláče viac ako krémové a posledné roky pečiem vianočku podľa toho istého receptu aj ja. Napriek tomu, že pečieme obe presne z rovnakých surovín a obe naše vianočky sú výborné, chutia rôzne. Vyskúšajte aj Vy !

60 minút
príprava
40 - 50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme všetky prísady a pripravíme kvások nasledovne: do malého hrnca dáme 1-2 dl vlažného mlieka, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku múky a droždie. Necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút.
  2. Pripravíme si veľkú misu, kde postupne pridáme všetky prísady: múku, cukor, soľ, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, vanilku, žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zamiesime cesto (robím to výlučne rukou, bez varešky). Nakoniec pridáme mandle, hrozienka (môžeme aj kandizovanú pomarančovú kôru alebo iné nakrájané sušené ovocie). Keď cesto má správnu konzistenciu a nelepí sa na ruky, zabalíme misu (do utierok) a necháme 2-3 hodiny kysnúť na teplom mieste (ja to nechám v kúpeľni pri elektrickom radiátori).
  3. Po vykysnutí rozdelíme cesto na 9 častí. Vianočka sa bude skladať z troch poschodí. Najprv zapletieme 4 vrkoče, potrieme vajíčkom a na to položíme druhé poschodie z 3 vrkočov, potrieme vajíčkom a na to položíme tretie poschodie z 2 vrkočov. Jednotlivé poschodia upevníme špajdlami aby sa nezošmykli (vidno na štvrtom obrázku).
  4. Takto pripravenú vianočku zakryjeme a necháme ďalšiu pol hodinku kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a môžeme posypať napr. mandlovými lupienkami. Po vykysnutí nám už chýba naše dielo len upiecť (40-50 minút na 180 °C). Ako vidíte z obrázku, plech je plný, mňam - mňam, chutnej vianočky. Pečiem ju na Štedrý deň doobeda a prvé ochutnanie prebieha do 1-2 hodiny po vybratí z rúry. Podávam ju na 1. sviatok vianočný na raňajky s klobásou a šunkou. Zaujímavá kombinácia slaného jedla so sladkým, ale určite odporúčam vyskúšať. DOBRÚ CHUŤ! :)