Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 12. decembra 2020
Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept)
Foto: mrnousik

Toto musíte ochutnať, tie chute sa tam našli doslova :) K tomuto receptu som prišla náhodou, keď som rozmýšľala, ako minúť polovicu hlavy zeleru z prípravy sviečkovej. Mala som chuť na niečo tekuté, pikantné a s fazuľou na zahriatie aj zasýtenie. A tu vznikla táto veľmi chutná polievka. Neviem k čomu ju prirovnať, ale keď si ju spravíte, určite Vám bude chutiť, ak máte radi arómu zeleru, chuť fazule a kyslú smotanu :)

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredné
1/2 hlavičky
1 ks
1 kelímok
0,5 l (z kuraťa a zeleniny)
1 PL sušená
1 PL sušená
1 konzerva
4 plátky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na panvici som si rozohriala olej a dala do neho na obdĺžničky nakrájané zemiaky a zeler. Trochu porestovala a následne pridala na drobno nakrájanú cibuľu. Zas trochu zarestovala len tak s cibuľkou a posolene.

    Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď už cibuľka chytá farbu, tak pridám šunku nakrájanú na slížiky. Okorením ešte mletou rascou, mletým korením, mletým bobkovým listom a na silnejšom stupni dobre šunku zarestujem.

    Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci si prichystám vývar, ktorý rozohrejem a obsah panvice, keď už začína chytať sem tam osmahnutie poprášim paprikou, premiešam a hneď presuniem do vývaru z kuraťa a koreňovej zeleniny, čo mi ostal z polievky (ak nemáte vývar, tak kľudne aj nejaký kvalitný bujón - kombinácia kurací a zeleninový, svet sa nezrúti). Ak je málo tekutiny, tak dolejeme ešte vriacou vodou. Ako máme radi šťavičku v polievke. Treba kontrolovať slanosť koštovaním v prípade použitia bujónu. Povaríme do zmäknutia zeleru aj zemiakov a pridáme fazuľu z konzervy (mali sme otvorenú omylom, inak deň vopred namočiť tak za kávový hrnček a 30 minút povariť zvlášť). V tomto štádiu pridávam aj sušenú petržlenovú vňať a pažítku.

  4. 4

    Na záver pridáme kelímok kyslej smotany a dobre premiešame na miernom stupni. Okoštujeme a poprípade dochutíme mletým bobkovým listom, korením alebo soľou. Chvíľu nechám postáť už len na horúcej platni. Servírujem s mletou chilli na vrchu.

  5. 5

    Tip: Určite nabudúce spravím so skrytým vajkom, viem si predstaviť, že to môže byť dobré. Poprípade ak ma niekto predbehnete, tak sa pochváľte :)

    Veľmi chutná fazuľová polievka so zelerom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tvoja polievka vyzerá veľmi fotogenicky a určite je aj chutná. Pekná kombinácia surovín. Ja síce konzervovanú fazuľu nepoužívam (píšeš aj alternatívu z doma uvarenej), zvyčajne uvarím viac fazule a mäkkú zamrazím v jednotlivých dávkach. Potom je pripravená na rýchle použitie v rôznych receptoch bez dlhého namáčania a varenia. Napr. aj na rýchlu prípravu polievky.
@farbuska (12.12.2020 09:48)

To je dobrý nápad, to mi nenapadlo, ďakujem aj za tip aj pochvalu. Určite vyskúšam, hlavne tú veľkú strakatú :) Inak, aj túto kombináciu treba vyskúšať, má niečo do seba - u nás sa po nej zaprášilo a to som si myslela, že bude chutiť len mne :D Ale kdepak :)