Dusená zelenina
Vegetariánsky hrniec z apartmánu 408 (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nuž priznávam, že v našej rodine, po meči aj po praslici, sme predveľkonočné pôstne dni neriešili špeciálnou zostavou jedál.*
Skrátka sa vynechalo mäso i všetko mastné a „vegetilo” sa bez problémov. Pretože nechcem byť za „momentálne zaostalého”,
pridávam jeden z mojich vegetariánskych receptov na „polopare”. Množstvo a druh zeleniny a korenín si každý prispôsobí podľa
svojej nálady, vôle a chuti. Výhoda tohto jedla spočíva v tom, že môže byť servírované ako hlavné, ale aj ako predjedlo. Mali sme tak i tak.
6-8 porcií |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- Všetku zeleninu som dôkladne umyl a pod tečúcou vodou dôkladne vydrhol kefkou špeciálne na tento účel zaobstaranou. Potom som ju už bez olúpania pokrájal asi na 20 mm kúsky a karfiol rozobral na ružičky.
- Do pomocného hrnca som na veľkých „slzičkách” postrúhal červenú cibuľu, pridal pretlačené strúčiky cesnaku, zalial rastlinným olejom a vložil maslo. Na malom ohreve krátko podusil (len čo cibuľa získala „sklenený nádych”), vložil bobkové listy, guličky nového korenia a po kopcovitej lyžičke sušeného oregana a majoránu. Zalial rastlinným vývarom, nechal prevrieť a odstavil asi na 15-20 minút, aby sa „zosnúbili” chute a vône.
- Do väčšieho hrnca som poukladal naporciovanú zeleninu, prstami ju osolil, zalial cez sitko precedeným tekutým základom a
- pod pokrievkou dusil niečo vyše pol hodiny (v „polčase” premiešal). Za ten čas sa tekutina odparila. Zelenina bolo ponorená iba z časti, ale pretože bola pod pokrievkou, para zo zálievky sa „postarala”, aby bolo všetko tepelne upravené „na zub” alias al dente.
- Aj na tanieri, poliate majonézovým dresingom, jedlo nášho apartmánu z vegetariánskeho hrnca vyzeralo dobre.