Halušky s tofu
Halušky s tofu

Vegan halušky na spôsob bryndzákov

mrnousik - fotkamrnousik, 20. januára 2019
Vegan halušky na spôsob bryndzákov
Foto: Mrnousik

Keď vegan dostane chuť na bryndzové halušky, tak má dve možnosti. Buď tíško zalezie do rohu a prečká, kým ho tá chuť prejde rovnako Zobraziť celý popisKeď vegan dostane chuť na bryndzové halušky, tak má dve možnosti. Buď tíško zalezie do rohu a prečká, kým ho tá chuť prejde rovnako ako je to pri práci... alebo premení kuchyňu na chemické laboratórium a začne špekulovať, ako ta to tú bryndzu urobiť z vegan surovín :D Priznám sa, chvíľu som bola v tom rohu, nezabralo, tak som sa do toho pustila. A výsledok bol prekvapivo tak dobrý, že aj priateľ všežravec usúdil, že - áno, pripomína to bryndzu :D

3-4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
4 PL
3 PL
3 ks
Akožebryndza:
1 ks veľký
2-3 PL
3 PL
1 KL
2 ks
2 KL (ľahodkové)
1 bal. (Lunter)
1/2 KL
1 PL
Akožeškvarky:
1/2 bal. (Lunter)




Postup

  1. 1

    Zemiaky spracujeme v mixéri tak, aby boli nie úplne na "kašu" a nechám posolené postáť, nech pustia vodu, tú potom vylejem. Pridám obe múky - tú bielu nerada dávam, ale len so špaldovou sa mi bischen rozpadávajú. Pridám štipku muškátového oriešku. Len štipku... Hmota by mala byt taká, aby sa dala pekne mokrou lyžičkou hádzať do vody... ani nie tekutá, ani nie moc tuhá.

  2. 2

    Halušky hádžem z lopárika do vriacej osolenej vody. Keď vyplávu hore, tak ich odchytávam. Keď už sú všetky odchytené, tak ich v nádobke prelejem repkovým olejom a premiešam. A ide sa do laboratória...

  3. 3

    Akožebryndza... 1. Zvaríme vodu v kanvici a zalejeme ovsené vločky, 2. Uvaríme jeden petržlen, 3. Chytíme mixér a dáme do neho všetky suroviny uvedené k akožebryndzy. Teda nakrájané tofu, sparené ovsené vločky aj s tou vodou, uvarený petržlen, umeocot, lahôdkové droždie, šťavu z citrónov, soľ a trochu oleja. Pustíme mixér a mixujeme, chutnáme, mixujeme... podľa potreby dochutíme soľou, šťavou z citróna alebo LSD. Hotovo... snažíme sa to nevyjesť prstom ešte skôr, ako to skončí na haluškách.

    Vegan halušky na spôsob bryndzákov - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec akožeškvarky...údené tofu nakrájame na malé kocečky, hodíme na rozpálený olej, posypeme údenou soľou a privádzame tofu do stavu, keď chytí kôrku... na záver zaprášime ešte údenou paprikou, premiešame krátko na panvici a odstavíme. Tadááá, jedlo je hotové, výborne chutí s domácou pažítkou :)

Diskusia k receptu

haji
Líbí se mi hlavně "akožebryndza" - velmi zajímavý dipík! Obdivuji tu invenci a odhodlanost dopracovat se k chuťově uspokojivému výsledku, po kterém vegan touží, smekám!
farbuska
Aj keď nie som vegan, tieto halušky poznám a občas jedávam v najbližšej vegetke. Sú naozaj chutné.
1x haji
julica
@zinnajdha , pravdepodobne má veľmi vážne dôvody, keď sa rozhodol tak trpieť, nerobí to preto, aby ti spravil napriek.
1x haji
fluffydeer
Namiesto umecotu som dala 1 PL jablkoveho octu a bryndza bohuzial bola prilis kysla , takze by som odporucila pridavat kysle zlozky postupne po ochutnani. Inak to bolo dobre jedlo i ked mi to bryndzu uprimne povedane moc nepripominalo :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia