Halušky s tofu

Vegan halušky na spôsob bryndzákov

Autor receptu: mrnousik

Keď vegan dostane chuť na bryndzové halušky, tak má dve možnosti. Buď tíško zalezie do rohu a prečká, kým ho tá chuť prejde rovnako ako je to pri práci... alebo premení kuchyňu na chemické laboratórium a začne špekulovať, ako ta to tú bryndzu urobiť z vegan surovín :D Priznám sa, chvíľu som bola v tom rohu, nezabralo, tak som sa do toho pustila. A výsledok bol prekvapivo tak dobrý, že aj priateľ všežravec usúdil, že - áno, pripomína to bryndzu :D

3-4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky spracujeme v mixéri tak, aby boli nie úplne na "kašu" a nechám posolené postáť, nech pustia vodu, tú potom vylejem. Pridám obe múky - tú bielu nerada dávam, ale len so špaldovou sa mi bischen rozpadávajú. Pridám štipku muškátového oriešku. Len štipku... Hmota by mala byt taká, aby sa dala pekne mokrou lyžičkou hádzať do vody... ani nie tekutá, ani nie moc tuhá.
  2. Halušky hádžem z lopárika do vriacej osolenej vody. Keď vyplávu hore, tak ich odchytávam. Keď už sú všetky odchytené, tak ich v nádobke prelejem repkovým olejom a premiešam. A ide sa do laboratória...
  3. Akožebryndza... 1. Zvaríme vodu v kanvici a zalejeme ovsené vločky, 2. Uvaríme jeden petržlen, 3. Chytíme mixér a dáme do neho všetky suroviny uvedené k akožebryndzy. Teda nakrájané tofu, sparené ovsené vločky aj s tou vodou, uvarený petržlen, umeocot, lahôdkové droždie, šťavu z citrónov, soľ a trochu oleja. Pustíme mixér a mixujeme, chutnáme, mixujeme... podľa potreby dochutíme soľou, šťavou z citróna alebo LSD. Hotovo... snažíme sa to nevyjesť prstom ešte skôr, ako to skončí na haluškách.
  4. Nakoniec akožeškvarky...údené tofu nakrájame na malé kocečky, hodíme na rozpálený olej, posypeme údenou soľou a privádzame tofu do stavu, keď chytí kôrku... na záver zaprášime ešte údenou paprikou, premiešame krátko na panvici a odstavíme. Tadááá, jedlo je hotové, výborne chutí s domácou pažítkou :)