V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduchá, veľmi praktická príprava výborného jedla :-) Smotanová, cesnakovo-papriková marináda dá nielen mäsu, ale aj ryži fantastickú chuť.
porcií
Postup
-
1
Toto jedlo sa robí na druhý deň, takže v klude večer vopred mäso dáme do marinády a necháme cez noc v chladničke :-) Ale ked ste v časovej tiesni, postačí aj zo 6 hodín. Pripravíme si stehná, ktoré 2x nakrojíme. Na marinádu dáme do misky hustú smotanu (u mňa červená 20 %ná), 2 stredné cibule, ktoré postrúhame na velkých slzách, 7 velkých strúčikov cesnaku, ktoré taktiež postrúhame. Dalej pridáme mletú papriku, korenie a sol. Dobre premiešame a mäso vložíme do marinády.
-
2
Na druhý deň ráno som vybrala mäso z chladničky a aj opláchnutú ryžu som zaliala teplejšou vodou cca 1 prst nad ryžou. Nechala som ju, aby celú vodu vsiakla.
-
3
U nás toto bol obed ,takže som pokračovala pred obedom :-) Olejom vytreme jeden vhodný plech, pokladieme doň namarinované mäso a dáme ho takto odokryté do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Takto odokryté pečieme 30-35 minút. Vlastne dovtedy, ked už začne chytať farbu a vytvorí si kôrku. Po 30ich minútach ho vybereme a zakryjeme alobalom tak, aby malo z bokov vzduch. A dáme naspät do rúry až kým celkom nezmäkne. U mňa to bolo zasa 30 minút. Vidličkou treba skontrolovať mäso, má sa oddelovať od kosti :-)
-
4
Následne z plechu mäso povyberáme a nasypeme do tej šťavy ryžu. Podla potreby ešte dolejeme také množstvo vody, ako sme pri svojej ryži zvyknutý. Celé ešte osolíme, premiešame a pokladieme stehná naspäť do pekáča. Potlačte ich až ku dnu. Plech zakryjeme znova alobalom tak, aby boli boky volné. Takto dáme naspät do rúry a pečieme kým sa ryža neudusí - u mňa to bolo 30 minút. Ku koncu môžte aj odokryté ešte 5 min popiecť. Ako kontrolu či je ryža už dosť mäkká, treba vidličkou zo spodu vybrat par zrniek. Ak je ešte tvrdá, tak kludne ryžu ešte z vrchu popolievajte horúcou vodou a dajte ešte spät do rúry na 10-15 minút :-)
-
5
Toto jedlo môžem len odporúčať. Cibulou a cesnakom ochutená marináda výborne ochutila nielen mäso, ale fantasticky chutí od nej aj ryža :-)
-
6
Podávať môžte k tomu podla chuti šalát, alebo niečo kyslého. Prajem dobrú chuť ;-P
Super tip na jednoduché jednohrncove jedlo
:-)
Je mi luto,ze sa ti jedlo nepodarilo.Je písané 1-1,5Pl soli a podla mna,tá 1Pl treba,určite to nieje vela.No pravdaže nie kopcovitá PL,skôr rovnejšia,to by malo byt aj tak trocha logické :-) A to je aj preto tolko soli tam,lebo to mäso ako aj v postupe vidíš,pustí štavu,do ktorej ešte doleješ vodu do ktorej ide ryža.Tú štavu treba automaticky ochutnat a rozhodnút sa,či tá slanost tej ryži stačí,alebo k nej ešte sol pridáš.Ono sa to musí každý sám rozhodnút a si sám odhadnút.A ani nie každá sol je rovnako slaná.Ja ked robím nejaký nový recept,tak si vždy najmä sol a cukor prispôsobím podla môjho názoru.A ked si niesom celkom istá,tak by som pre istotu bola dala menej soli.Neviem no,nám to bolo presne dobré slané,nikto sa mi nesťažoval.A aj @Redakcia to tu už aj sfilmovala ako videorecept a aj ochutnala a nevravela nič zlé :-) Vraj im chutilo.Vdaka za tvoj názor a skúsenosť a želám ti aj napriek nepodarku pekný den :-)
@Shamoli ešte niečo sa ta chcem spýtat.Podla teba,keby si tie stehná solila po jednom,by si použila menej než 1PL soli?? Nemyslím.Lebo ked solíme mäso po jednom si ani neuvedomujeme vlastne kolko tam tej soli dáme..Ale ked to je napísané zvlást po lyžiciach,tak sa to zdá vela.Ale jasné,som si vedomá toho,že niekto solí jedlá velmi troška a pre toho to môže byt chutovo prislané.No ale taký by si mal už dat sol "len" podla seba,už nech je v recepte hocikolko soli :-)