Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. decembra 2017
V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduchá, veľmi praktická príprava výborného jedla :-) Smotanová, cesnakovo-papriková marináda dá nielen mäsu, ale aj ryži fantastickú chuť.

5
porcií

Suroviny

5 ks (s chrbtovou časťou)
400 g hustá
2 ks
7 strúčikov
1,5 PL
1 KL
1-1,5 PL
500 g
trocha




Postup

  1. 1

    Toto jedlo sa robí na druhý deň, takže v klude večer vopred mäso dáme do marinády a necháme cez noc v chladničke :-) Ale ked ste v časovej tiesni, postačí aj zo 6 hodín. Pripravíme si stehná, ktoré 2x nakrojíme. Na marinádu dáme do misky hustú smotanu (u mňa červená 20 %ná), 2 stredné cibule, ktoré postrúhame na velkých slzách, 7 velkých strúčikov cesnaku, ktoré taktiež postrúhame. Dalej pridáme mletú papriku, korenie a sol. Dobre premiešame a mäso vložíme do marinády.

    V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ráno som vybrala mäso z chladničky a aj opláchnutú ryžu som zaliala teplejšou vodou cca 1 prst nad ryžou. Nechala som ju, aby celú vodu vsiakla.

    V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    U nás toto bol obed ,takže som pokračovala pred obedom :-) Olejom vytreme jeden vhodný plech, pokladieme doň namarinované mäso a dáme ho takto odokryté do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C. Takto odokryté pečieme 30-35 minút. Vlastne dovtedy, ked už začne chytať farbu a vytvorí si kôrku. Po 30ich minútach ho vybereme a zakryjeme alobalom tak, aby malo z bokov vzduch. A dáme naspät do rúry až kým celkom nezmäkne. U mňa to bolo zasa 30 minút. Vidličkou treba skontrolovať mäso, má sa oddelovať od kosti :-)

    V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne z plechu mäso povyberáme a nasypeme do tej šťavy ryžu. Podla potreby ešte dolejeme také množstvo vody, ako sme pri svojej ryži zvyknutý. Celé ešte osolíme, premiešame a pokladieme stehná naspäť do pekáča. Potlačte ich až ku dnu. Plech zakryjeme znova alobalom tak, aby boli boky volné. Takto dáme naspät do rúry a pečieme kým sa ryža neudusí - u mňa to bolo 30 minút. Ku koncu môžte aj odokryté ešte 5 min popiecť. Ako kontrolu či je ryža už dosť mäkká, treba vidličkou zo spodu vybrat par zrniek. Ak je ešte tvrdá, tak kludne ryžu ešte z vrchu popolievajte horúcou vodou a dajte ešte spät do rúry na 10-15 minút :-)

    V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto jedlo môžem len odporúčať. Cibulou a cesnakom ochutená marináda výborne ochutila nielen mäso, ale fantasticky chutí od nej aj ryža :-)

    V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávať môžte k tomu podla chuti šalát, alebo niečo kyslého. Prajem dobrú chuť ;-P

    V rúre pečené smotanovo-cesnakové kuracie stehná s ryžou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

havino
toto určite čo najskôr upečiem, viem si tú pustenú šťavu zo stehien do ryži predstaviť, s ryžou som takto ešte nepiekla kura, na zemiakoch dosť často
1x alda
siisa
Jedlo chuťovo určite vynikajúce.....super si navarila :)
ivet74
Smotana je kyslá? Zrejme áno, 20%ná sladká by nebola hustá..
Super tip na jednoduché jednohrncove jedlo
:-)
cesminaz
@Mata @Siisa dakujem za komentíky,jedlo je fakt velmi chutné :-) Milá @Havino veru tú ryžu doma najviac chválili :-) Ochutilo ju to fantasticky.Po skúške daj vediet. @Ivet74 zato som neuviedla,či kyslá alebo sladká,lebo každému je dostupná inakšia smotana.Neviem presne aké smotany sú na Slovensku,ale tu u nás sú 12% a 20%ná a obe sú dost husté-stojí v nich lyžica.Jediný rozdiel tam je len,ze modrá 12%ná chutí trocha kyslovkavo a tá červená 20%ná trocha nasladlo.Ja som použila tú 20%nú.


monty469
Navarila si velmi dobre. Tu 20% smotanu zvyknem tiez kupovat, je vyborna, jemna a husta. Do Madarska od nas je coby kamenom dohodil :-))
sovka62
Ako mi toto mohlo ujsť? Ešte, že máme tie súťaže, inak to nenájdem. Veľmi sa mi to páči, keď vyskúšam, dám vedieť ako to dopadlo. Ďakujem.
zzabka
Včera večer som začala hľadať čo urobiť z kuracích stehien, nechcela som zase grilovanú klasiku s plnkou. Už mám stehná naložené v marináde. nad obrázkom všetci mňamkaju, tak dúfam, že sa vydarí
shamoli
Sialene vela soli, mala som este viac masa ako je v recepte, a ani som nedala vsetku sol do marinady, ale aj tak. Este keby posolim aj ryzu ako sa pise tak uplny koniec. Bola som blba ze som si neoverila.
1x haju
cesminaz
@Shamoli (18.1.2019 11:21)

Je mi luto,ze sa ti jedlo nepodarilo.Je písané 1-1,5Pl soli a podla mna,tá 1Pl treba,určite to nieje vela.No pravdaže nie kopcovitá PL,skôr rovnejšia,to by malo byt aj tak trocha logické :-) A to je aj preto tolko soli tam,lebo to mäso ako aj v postupe vidíš,pustí štavu,do ktorej ešte doleješ vodu do ktorej ide ryža.Tú štavu treba automaticky ochutnat a rozhodnút sa,či tá slanost tej ryži stačí,alebo k nej ešte sol pridáš.Ono sa to musí každý sám rozhodnút a si sám odhadnút.A ani nie každá sol je rovnako slaná.Ja ked robím nejaký nový recept,tak si vždy najmä sol a cukor prispôsobím podla môjho názoru.A ked si niesom celkom istá,tak by som pre istotu bola dala menej soli.Neviem no,nám to bolo presne dobré slané,nikto sa mi nesťažoval.A aj @Redakcia to tu už aj sfilmovala ako videorecept a aj ochutnala a nevravela nič zlé :-) Vraj im chutilo.Vdaka za tvoj názor a skúsenosť a želám ti aj napriek nepodarku pekný den :-)
cesminaz
@Cesminaz (18.1.2019 14:50)

@Shamoli ešte niečo sa ta chcem spýtat.Podla teba,keby si tie stehná solila po jednom,by si použila menej než 1PL soli?? Nemyslím.Lebo ked solíme mäso po jednom si ani neuvedomujeme vlastne kolko tam tej soli dáme..Ale ked to je napísané zvlást po lyžiciach,tak sa to zdá vela.Ale jasné,som si vedomá toho,že niekto solí jedlá velmi troška a pre toho to môže byt chutovo prislané.No ale taký by si mal už dat sol "len" podla seba,už nech je v recepte hocikolko soli :-)
igor123
Je to výborné! Chce to trochu cviku na odhad vody, ktorú treba pridať k ryži, keďže je tam ešte aj ten výpek, ale inak je to bezproblémové. Robili sme tento recept minulý víkend a chuťovo to vyšlo fakt super.