Kuracie mäso
Kuracie mäso

Úžasné kuracie hrude

miroslat - fotkamiroslat, 28. apríla 2021
Úžasné kuracie hrude
Foto: miroslat

Kuracie mäso mám rád a rád sa o jeden vynikajúci recept podelím...

4-6
porcie
45 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Omáčka:
125 ml (alebo olivový)
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
Kuracie hrude:
1 kg
1 ks stredne veľký
1 ks
1 ks väčšia
2-3 strúčiky
1 dl
1 zväzok
20 ml
1 ČL
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Ingrediencie na omáčku (nálev, pác - ako chcete) dobre rozmiešať metličkou.

  2. 2

    Kuracie hrude (asi 6 ks) prerezať na tenšie a dlhšie kusy. Postupne klásť na tácku a kus po kuse výdatne polievať omáčkou. Touto omáčkou sa chuť znásobí. Prikryť napr. fóliou a odložiť do chladničky na 0,5 až 1 hodinu (odporúčam 1 hodinu a viac).

  3. 3

    Zemiak a mrkvu nakrájať na kocky veľké asi ako hrášok a na "knedlíkovom vejáriku" napariť do mäkka. Po vychladnutí (5-6 min.) pridať posekanú petržlenovú vňať a na drobno nakrájanú cibuľu, ďalej hrášok a pretlačený (postrúhaný) cesnak. Premiešať a pridať olej, korenie a soľ podľa vlastnej chuti.

  4. 4

    Na kusy kuracej hrude položiť asi za 1 PL zeleninovej zmesi. Zrolovať do valčeka a nadbytočné mäso jednoducho odrezať. Ak je mäso krátke, priložiť ďalší kus a pokračovať v rolovaní. Rolky poukladať na pekáč a zvyšok zeleniny (ak zostala) nasypať rovnomerne medzi rolky. Poliať zvyškom omáčky.

  5. 5

    3 - 4 PL studenej vody rozmiešať s paradajkovým pretlakom a ponatierať mäsové rolky. Všetko podliať asi 200 ml horúcej vody zmiešanej s pikantným olejom (napr. chilli olej). Neliať na mäso !!!

  6. 6

    Piecť v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút. Odporúčam podávať s dusenou ryžou, chutí to spolu výborne.

  7. 7

    Ako si vyrobiť pikantný chilli olej? 200 ml extra panenského olivového oleja dať do hrnca spolu s nahrubo posekanými sušenými papričkami (5 ks) a spoločne ohrievať do teploty zhruba 50 °C. Stiahnuť a nechať vychladnúť, zliať do pohára. Zakryť fóliou a macerovať asi 2 dni. Potom precediť cez plátno alebo rovno plniť do fľaštičiek a zazátkovať. (Zdroj: https://www.dobrarada.sk)

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, trochu pracný, ale kombinace zeleniny s kuřecím maskem v této podobě je příjemná změna.
evanaaa
Nemusí byť zlé, ale ako sa už spomína vyššie, trochu prácne, ale asi ten výsledok to vyrovná a stojí to za to, len neviem, tie kuracie hrude sú kuracie prsia? Asi ano, aj keď som tento výraz na ich označenie ešte nepočula :), inak by sa nedali zvinúť do roládky - valčeka. Pekná práca.....
mirop
kuracimi hrudami sa myslia prsia alebo tie skelety na polievku?
miroslat
Asi sa naši jazykovedci opäť pochlapili a slovko prsia sa im zdali príliš vulgárne a začali to nazývať hrude (kuracie hrude = kuracie prsia). Aspoň tak som to v niektorých receptároch čítal. No čo už, keď máme vôdzku namiesto vodítka, mláďa sovy je sôve a pohovka je hovník ... :-)
45678
@miroslat (12.5.2021 01:36)

Páči sa mi recept, naplánujem realizáciu :-) nepáči sa mi premenovanie kuracieho prsa na hruď, je to proti zvyklostiam a aj zdravého rozumu, prepáč, nie Tebe patrí výtka, ale hruď je odjakživa časť spájaná s hrudnou kosťou, teda vhodná na polievku. Ja som sa s tým ešte v obchode nestretla, ale čo kraj, to iný mrav:-)) zváž, či neopraviš, aby nevznikali pochybnosti. 😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia